Lintilä Ylelle: Energiavirasto saa keinot puuttua siirtomaksujen ylihinnoitteluun – hallituksen esitys eduskuntaan pian

Sähkönsiirto

Hallitus antaa pian eduskunnalle sähkömarkkinalain muutoksen, jolla hillitään siirtohintojen nousua ja haetaan niihin ennustettavuutta, lupaa elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.).

 – Siinä haetaan Energiavirastolle keinoja puuttua, voisiko sanoa tällaisiin ylihinnoittelutapauksiin. Pyrimme siis hakemaan Energiavirastolle ne työkalut, jolla se pystyy tällaisiin yli-investointeihin ja ylisuuriin tuottoihin puuttumaan, Lintilä sanoo Ylelle.

Hallituksen esitys on Lintilän mukaan tulossa eduskuntaan lokakuun lopulla. Muutokset on aikomus saada voimaan ensi vuoden alusta.

Ylen selvityksessä kävi ilmi, että rajusti nousseiden sähkön siirtohintojen taustalla on etupäässä valvovan viranomaisen, Energiaviraston, viisi vuotta sitten tekemä muutos verkkoyhtiöiden valvontamalliin.

Muutos antoi Ylen mukaan verkkoyhtiöille mahdollisuuden korottaa maksuja jopa kymmeniä prosentteja.

Nykyisestä valvontamallista päätti aikoinaan Energiavirasto.

Sähkömarkkinalain, joka painotti investointeja sähköverkkojen toimintavarmuuteen, antoi kuitenkin vuonna 2013 Jyrki Kataisen (kok.) hallitus. Elinkeinoministerinä oli tuolloin Jan Vapaavuori (kok.).

Ylen uutista sähkönsiirtohintojen noususta kommentoivat sosiaalisessa mediassa myös monet keskustalaiset poliitikot.

Keskustameppi Elsi Kataisen mielestä valvontamallia voidaan ehkä muuttaa uudelleen.

Kansanedustaja Pekka Aittakumpu vaati lain muuttamista oikeudenmukaisemmaksi.

Kommentit (4)

 • Lukija26

  ministeri Mika Lintilältä oikea ehdostus siirtohintojen kohtuullistamiseksi ,joka on tullut todella kalliiksi eritoten maaseudulla asuville . Oikea suunta Keskustapuolue ,koko Suomen kehittämiseksi tasapuolisesti maan eri osissa . Tämän onnettoman tilanteen loi silloinen omistajaohjausministerimme Pekka Haavisto (vihreät )hyväksyessään (v2013) , sähkön siirtohintojen myymisestä kansainväliselle sijoittajayhtiölle . Samalla mahdollistettiin ”monopoli ” jota Ei voi kilpailuttaa .

 • Lukija13

  Nyt oliaan oikealla asialla. Kiitos!

 • Lukija52

  Ihmettelen miksi ihmisten kurmuuttamisen korjausliikkeet tapahtuu yleensä vasta jonkun kohun jälkeen?
  Onhan ainakin palautetta tullut vuosikausia joka tuutista!
  Kansalaiset ovat ilmaisseet ylihinnoittelun jo kauan aikaa sitten, sitä on vaan pidetty normaalina muutosvastarintana jota tulee joka muutoksessa. Nyt on ns virkamiehet löydetty syyllisiksi ja tietenkin niin ettei he ole virhettä tehneet tietenkään vaan renikat tulee rintaan ajallaan.
  Poliittista vastuuta ei ota kukaan, ehkä palkitsemme suurimmat syylliset vaatimattomalla presidentin viralla!

 • Lukija26

  HS – toimittaja Mari Manninen haastatteli aikoinaan Ruotsin elinkeinoministeri Thomas Östrosia . Hänellä oli pitkä kokemus hallitustyöstä . Ollut opetusministerinä ,veroministerinä ja asiantuntijana valtiovarainministeriössä . Lisensiaatin tutkinto kansantaloustieteessä ja kotoisin Lapin Jällivaarasta . Ministerin sanoma : Vattenfall – sähköyhtiö (100 % )ttia ,valtion omistama . Östros perusteli tätä miksi näin ? Valtio on vaativa ja pitkäjänniteinen omistaja . Mutta haluaa olla myös selkeä siinä ,mitä me vaadimme yrityksiltämme ? Pitää sähköä tärkeänä ”strategisena ”omistuksena ?En tiedä miksi meillä Suomessa tehtiin (v.2013) tällainen päätös ,tämän olisi voinut silloinen valtion omistajaohjausministerimme Pekka Haavisto (vihreät ) torpata silloin ? Olisi mielenkiintoista tietää miksi Ei näin tehty ? Turha virkamiehiämme on syyllistää .Nyt kun puhutaan Finnairin mahdollisesta myynnistä, olisi hyvä tietää myös nykyiseltä omistajaohjausministeriltämme Tytti Tuppuraiselta onko muita vaihtoehtoja olemassa ?

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen