Liikenneministeriö: Kela-taksien ongelmat eivät johdu uudesta taksilaista

Kela vaatii palveluntuottajia panemaan toiminnat kuntoon
Kela-taksit

Julkisuuteen tulleet ongelmat Kelan korvaamien taksimatkojen järjestämisessä eivät ole seurausta uudesta liikennepalvelulaista, korostaa liikenneministeriö. Ministeriön mukaan julkisuudessa on syntynyt väärinkäsityksiä, koska uusi laki astui voimaan samana päivänä kuin Kelan kilpailuttamien taksipalvelujen tuottajat aloittivat toimintansa.

– Muutamalla alueella palveluntuottajat eivät ole kuitenkaan saaneet kuljetuksia hoidettua Kelan edellyttämällä tavalla. Kelan tehtävänä on huolehtia siitä, että sopimusten mukaiset kuljetukset hoidetaan, liikenneministeriö linjaa tiedotteessaan.

Taksilaki ei kuitenkaan säätele julkisesti tuettuja Kela-takseja, vaan niistä säädetään erikseen sairausvakuutuslaissa.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafissa on parhaillaan käsittelyssä uuden liikennepalvelulain mukaisia taksiliikenne- ja ajolupien hakemuksia. Hakemuksia uusista taksiliikenneluvista oli sunnuntaista lähtien jätetty lähes 1 400. Kuljettajalupia on myönnetty noin 50 ja haettu toiset 50.

Ministeriössä arvioidaan, että Kela-taksien tarjonta paranee, kun alalle saadaan uusia yrityksiä ja kuljettajia.

Kela ilmoitti seuraavansa tilausvälityskeskusten tilannetta ja edellyttävänsä, että taksimatkat ja puhelinpalvelu saadaan viipymättä toimimaan sopimuksissa sovitulla tavalla. Kelassa luotetaan, että palvelu saadaan toimivaksi koko maassa viikon loppuun mennessä.

– Valtaosassa maata taksimatkojen tilaaminen, välittäminen ja yhdistely sekä kuljetusten järjestäminen ovat sujuneet odotetusti ja kaikki tilatut taksimatkat on ajettu tilausten mukaisesti, Kela vakuuttaa.