Liikennekaari viivästymässä – käsittelystä tulossa työläs
Liikenneministeri Anne Bernerin (kesk.) keväällä visioima liikennekaarihanke on viivästymässä.
Kaaren ensimmäisen vaiheen oli tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alusta, mutta hanke on jatkovalmistelussa liikenne- ja viestintäministeriössä, eikä siitä ole annettu vielä virallista hallituksen esitystä.
Alun perin tarkoituksena oli, että hallituksen esitys olisi saatu eduskunnalle kesäkuun loppuun mennessä.
Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja Ari Jalonen (ps.) toivoo, että esitys saataisiin eduskunnalle mahdollisimman pian, jotta se ehdittäisiin käsitellä huolella.
Jalonen pitää erittäin haastavana sitä, että liikennekaaren ensimmäinen vaihe tulisi todellakin voimaan vuoden alusta.
– Kyseessä on kohtalaisen iso paketti ja sen käsittely ottaa oman aikansa, ja sen mukaisesti mennään.
Myös valiokunnan jäsen Jukka Kopra (kok.) pitää aikataulua kunnianhimoisena.
Kopran mukaan valiokunta tulee perkaamaan esityksen läpi juurta jaksaen, mikä tarkoittaa muun muassa useita asiantuntijakuulemisia.
– Liikennekaaresta on todennäköisesti tulossa valiokunnan suurin yksittäinen työsarka syyskaudelle.
Liikennekaari on hallituksen nimitys liikennemarkkinoiden sääntelyn uudistamiselle ja yhtenäistämiselle.
Siihen sisältyisi useita radikaaleja muutoksia nykyiseen lainsäädäntöön.
Bernerin johtama liikenne- ja viestintäministeriö ehdottaa muun muassa, että alle 10 000 euron henkilö- ja tavarakuljetustoiminta vapautetaan luvista.
Myös taksiliikenteen sääntelyä höllennettäisiin merkittävästi.
Lainsäädännön arviointineuvosto arvioi hiljattain, että liikennekaarta koskeva esitysluonnos kaipaa tarkennuksia ja parannuksia.
Neuvoston mukaan esimerkiksi esityksen vaikutusarviot pk- ja mikroyritysten osalta olivat ohuita, vaikka liikennekaaren vaikutukset kohdistuvat ennen muuta näihin yrityksiin.
Myöskään hankkeen taloudellisia vaikutuksia ei oltu neuvoston mielestä arvioitu tarpeeksi.
Hanke ja sen sisältämät ehdotukset ovat herättäneet jo etukäteen runsaasti porua hallituspuolueiden kansanedustajien keskuudessa.
Kokoomus ei Kopran mukaan niele alle 10 000 euron henkilö- ja tavarakuljetustoiminnan vapauttamista luvista, koska se voisi vääristää kilpailua.
Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini puolestaan totesi jo huhtikuussa, että hän ei hyväksy taksiliikenteen tai tavaraliikenteen avaamista Bernerin alkuperäisen vision mukaisesti.
Berner esitti muun muassa taksien määräsääntelystä sekä asemapaikkavelvoitteista luopumista. Lisäksi muun muassa taksien hinnoittelun oli tarkoitus muuttua vapaammaksi.