Li Anderssonilta tiukkaa kritiikkiä oikeistopuolueille – "Hoitajamitoituksesta luopuminen olisi takinkäännön ennätys perussuomalaisilta"
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson arvosteli kovasanaisesti mahdollista tulevaa oikeistohallitusta puhuessaan lauantaina puoluevaltuustolle Pikkuparlamentissa Helsingissä. Hän huomautti, että neuvotteluissa olevien puolueiden, eli kokoomuksen, perussuomalaisten, RKP:n ja kristillisdemokraattien, muodostama hallitus olisi Suomen historian oikeistolaisin.
Andersson arvosteli erityisesti sitä, että samaan aikaan kun palveluista ja sosiaaliturvasta halutaan leikata, on halua myös alentaa rikkaimpien verotusta.
– Rikkaat saavat enemmän, köyhät vähemmän. Sitä oikeistolainen politiikka on aina tarkoittanut. Sitä se tulee tarkoittamaan nytkin. Ja tämä on Petteri Orpon (kok.) ja hänen kumppaneidensa oma valinta.
Erityisesti Andersson nosti esiin Säätytalolta hallitusneuvotteluista kuullut tiedot siitä, että neuvotteluja käytäisiin 0,7:n hoitajamitoituksen purkamisesta. Hän palasi asiaan myös puheensa jälkeen pidetyssä tiedotustilaisuudessa.
Andersson muistutti, että kun esitystä käsiteltiin edellisellä vaalikaudella eduskunnassa, perussuomalaiset kritisoivat silloista hallitusta asian liian hitaasta toteuttamisesta.
– Jos he nyt hallitusneuvotteluissa päätyvät ratkaisuun, jossa tästä luovutaan kokonaan, tarkoittaa se kyllä minun mielestäni jonkinlaista takinkäännön ennätystä jopa perussuomalaisessa mittakaavassa.
Anderssonin mukaan mitoituksesta luopuminen tarkoittaisi yli 200 miljoonan euron leikkausta vanhushoivaan, mikä tulisi näkymään sekä vanhuspalveluiden laadussa että hoitajien työoloissa.
Andersson ruoti puheessaan myös puolueensa heikkoa vaalimenestystä. Hän nosti yhtenä merkittävänä syynä esiin sen, että monet liikkuvat äänestäjät äänestivät taktisesti SDP:tä vasemmistoliiton sijaan. Tähän vaikuttivat hänen mukaansa muun muassa asetelma pääministerivaalista sekä SDP:n puheenjohtajan Sanna Marinin hyvin vasemmistolainen puhetapa.
Andersson myönsi, ettei vasemmistoliitto onnistunut viestissään kirkastamaan nimenomaan vasemmistoliiton roolia ja tarpeellisuutta. Äänestäjille ei hänen mukaansa myöskään onnistuttu viestimään, miksi taktinen äänestäminen ei toimi Suomen vaalijärjestelmässä.
Andersson huomautti, että lopulta strategia osoittautui huonoksi myös SDP:lle. Hän kuitenkin ennakoi, että vastaava asetelma tullaan näkemään myös neljän vuoden kuluttua, varsinkin jos maahan syntyy nyt oikeistohallitus.
– Niin SDP kuin vihreät tulevat kuitenkin puheenjohtajavaihdoksen myötä siirtymään nyt enemmän oikealle. Tämä on selvää jo nyt puheenjohtajaehdokkaiden puheenvuorojen ja kannanottojen perusteella. Me sen sijaan seisomme tukevasti oman politiikkamme ja omien arvojemme takana vasemmalla.