Leppä sai SDP:n ja keskustan edustajilta nuhteet 4H-rahojen leikkauksesta – "Toiminta loppuisi joillakin alueilla kokonaan"

Budjettikeskustelu

Eduskunta näyttää joutuvan jälleen kerran palauttamaan budjettiin 4H-kerhoilta leikatut määrärahat.

SDP:n Anneli Kiljunen ja keskustan Arto Pirttilahti purkivat turhautumistaan asiaan maa- ja metsätalousministeri Jari Lepälle (kesk.) eduskunnan budjettikeskustelussa.

– Täältä on taas otettu, nipistetty se 250 000, ja meillä on taas kova työ täällä eduskunnassa saada se takaisin, Pirttilahti valitteli. Hän huomautti, että muun muassa 4H-nuorten tekemä ilmastotyö on tärkeä asia.

Kiljunen muistutti, että koronaviruksen aiheuttama kriisi on iskenyt erityisesti nuoriin, mikä näkyy muun muassa mielenterveysongelmina ja työttömyyden lisääntymisenä.

– Juuri tästä syystä minua hämmästyttää se, että 4H-nuorisotyöstä leikataan jälleen kerran 250 000 euroa. Tämä hämmästyttää minua myös siksi, että eduskunta joutuu vuosi toisensa jälkeen laittamaan rahaa tähän toimintaan, ja toivoisin, että hallitus vihdoin ja viimein näkisi tämän eduskunnan tahtotilan, Kiljunen pauhasi.

Kiljunen piti esitettyä leikkausta 4H-nuorisotyön kannalta äärimmäisen dramaattisena.

– Tämän seurauksena 4H-toiminta loppuisi joiltakin alueilta kokonaan. Tämän lisäksi harrastustoiminta tulee loppumaan 2 000 lapselta ja nuorelta, metsäpäiviä jää toteuttamatta, työllistyminen vähenee, yrittäjyystoiminta heikkenee, Ajokortti työelämään -kursseja joudutaan tekemään huomattavasti vähemmän kuin aikaisemmin, hän vuodatti.

Leppä myönsi, että 4H-rahoituksessa on mainittu miinus, mutta viime vuonna asia paikattiin.

– Mutta tämä on semmoinen ikuisuuskysymys täällä, ja minä olen samaa mieltä, että tästä pitäisi meidän päästä eroon, mutta se nyt on tällä tavalla niin kuin se on. Mutta: siihen on kuitenkin satsattu monin eri tavoin erittäin paljon, Leppä puolustautui.