Kysyntä kirittää, mutta komponenttipula hidastaa Nokian kasvua

Talous

Maailmanlaajuinen komponenttipula hidastaa myös verkkolaitevalmistaja Nokian kasvua. Yhtiö kertoi torstaina, että sen heinä-syyskuun vertailukelpoinen liikevoitto nousi 633 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli 486 miljoonaa. Liikevaihto kasvoi kaksi prosenttia 5,4 miljardiin euroon.

–  Me olisimme voineet kasvaa nopeamminkin kuin tämä kaksi prosenttia, mutta komponenttipula vaikuttaa tällä hetkellä kasvutahtiin, kertoi Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark tiedotustilaisuudessa.

Verkkoinfrastruktuuri- sekä Pilvi- ja verkkopalvelut -liiketoimintaryhmien voimakas kasvu kompensoi ongelmien vaikutukset liikevaihtoon.

Tulosta kirittivät kasvaneet teknologiainvestoinnit ja voimakas kysyntä. Lundmarkin mukaan kasvu oli etenkin nopeaa kiinteissä verkoissa.

–  Pandemia on aikaansaanut sen, että kiinteiden verkkojen kysyntä ja erityisesti kotiin menevien kiinteitten laajakaistayhteyksien kysyntä kasvaa erittäin voimakkaasti. Tämä on todennäköisesti trendi, joka on tullut jäädäkseen ainakin joksikin aikaa.

Lundmark myös kertoi, että Nokian suurimmalla markkinalla Pohjois-Amerikassa yllettiin yhdeksän prosentin kasvuun, vaikka kasvua hidastivat Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän haasteet.

Nokia on aiemmin arvioinut, että koko vuoden liikevaihto nousee 21,7–22,7 miljardiin euroon ja vertailukelpoinen liikevoittoprosentti on 10–12 prosenttia. Nyt Nokia odottaa, että vertailukelpoinen liikevaihtoprosentti on lähempänä vaihteluvälin ylälaitaa.

Nokia näkee isoja kasvumahdollisuuksia yksityisissä langattomissa verkoissa, joissa yhtiöllä on jo yli 380 asiakasta. Lundmarkin mukaan yhtiöllä on markkinoiden kattavin tuote- ja palveluvalikoima, ja se aikoo investoida lisää tämän etumatkan säilyttämiseksi.

Lundmark kertoi myös, että mahdollisesta osingosta tehdään päätöksiä, kun yhtiön neljännen neljänneksen tulos on saatu ja tiedetään enemmän ensi vuoden näkymistä.

–  Olemme aikaisemmin sanoneet, että ilman muuta meidän tavoitteenamme on jossain vaiheessa palata uudestaan osingonmaksajiksi.