Kymsoten johtajaylilääkäri futisturistien rajaruuhkasta: "Pietarissa pelien välissä lomailleita onkin ollut paljon"

EM-kisaturismi

Monien viranomaisten yhteisestä tietojenhankinnasta huolimatta ennakkoon ei saatu tarpeeksi hyvää tilannekuvaa siitä, paljonko EM-kisaturisteja oli minäkin hetkenä tulossa rajan yli, kertoo Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

–  Sen arvion mukaan, joka oli tehty, oli henkilöstö rajalle varattu. Kävi niin, että tiistai-iltana tulikin aika iso erä lyhyessä ajassa, joka sakkautti rajan, Mäntymaa kertoo.

Tiistai-iltana Vaalimaan rajanylityspaikka ruuhkautui, kun koronatestauskapasiteettia ei ollut rajalla tarpeeksi Pietarista palaaville EM-kisaturisteille. Ilman terveystarkastusta tai testausta jäi noin 800 rajanylittäjää.

Heille annettiin ohjeet omaehtoisesta karanteenista ja kolmen vuorokauden päästä tehtävästä koronatestistä. Myös matkustajien henkilötiedot kerättiin ylös ja lähetettiin kotikuntiin keskiviikkona.

Mäntymaan mukaan terveystarkastuksen rajalla välttäneet ovat velvoitettuja käymään kotikunnassaan testeissä. Kunnat valvovat testien toteutumista.

Pelien jälkeisten öiden ja aamujen rajaliikenteeseen oli eritysesti satsattu. Silloin rajan terveystarkastuksissa oli kolminkertainen miehitys normaaliin verrattuna.

Henkilöliikenteen rajanylitys Suomeen oli poikkeuksellisesti auki molempina jalkapallomaajoukkueen Pietarin pelien jälkeisenä yönä. Mäntymaan mukaan ensimmäisen pelin jälkeinen yöliikenne oli paljon toista hiljaisempi.

–  Meille olisi ollut hyvä tietää, moniko jää katsomaan molemmat pelit. Pietarissa pelien välissä lomailleita onkin ollut paljon, Mäntymaa kertoo.

Mäntymaan mukaan liikennöitsijöitä oli etukäteen ohjattu niin, että liikenne jakautuisi tasaisesti Nuijamaan ja Vaalimaan rajanylityspaikkojen välille.

–  Tosiasiassa liikenne kasautui suurimmaksi osaksi Vaalimaalle. Nuijamaalla olisi ollut valmiutta, kun liikenne ja tarkastukset sujuivat hyvin. Tasaisempi ohjautuminen olisi vähentänyt Vaalimaan ruuhkia, Mäntymaa kertoo.

Pietarin koronatilanne on kesäkuussa huonontunut paljon, mikä on näkynyt myös rajanäytteenotossa. Mäntymaan mukaan viime viikon torstaista lähtien kisaturisteilta otetuista raja- tai jälkinäytteistä reilusti yli 20 oli keskiviikkoon mennessä osoittaunut positiiviseksi. Jälkinäyte otetaan kolmen päivän jälkeen maahan saapumisesta.

–  Yksikään terveysviranomainen ei suositellut peliin lähtemistä. Riskiä ja uhkaa koronatartunnoista on nyt yritetty minimoida.

Mäntymaa haluaa korostaa, että nyt Suomeen palanneiden on tärkeintä pysyä karanteenissa ja käydä kolmen päivän jälkeen testissä.