Kuntalehti: Keskusta olisi suurin puolue yhdeksässä aluevaltuustossa, jos aluevaalien äänet jakautuisivat kuntavaalien tavoin

Aluevaalit

Keskusta saisi eniten paikkoja yhdeksään aluevaltuustoon, jos tammikuussa käytävien aluevaalien äänet jakautuisivat kuten kuntavaalien äänet jakautuivat kesäkuussa, kertoo Kuntalehti.

Kokoomuksella olisi eniten paikkoja kuudessa aluevaltuustossa, SDP:llä kolmessa ja RKP:llä kahdessa aluevaltuustossa. Lisäksi Kokoomus ja SDP jakaisivat ykköspaikan yhdessä aluevaltuustossa.

Kuntaliiton tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom pitää tekemäänsä laskelmaa suuntaa-antavana. Hän uskoo, että laskelma antaa jonkinlaisia vihjettä tulevasta varsinkin niillä hyvinvointialueilla, joilla jokin puolue on erityisen dominoiva, kuten erityisesti keskustavoittoiset alueet.

– Huomionarvoista on, että peräti yhdeksällä hyvinvointialueella keskuskaupungin asukasluku on yli puolet koko alueen asukasluvusta. Varsinkin alueilla, joissa on iso määrä pieniä kuntia, todennäköisyys sille, että paikoista suuri osa tulee menemään keskuskaupungin ehdokkaille, on oikeasti suuri.

– Hirvittävän ratkaisevaa on se, mitä ja ketä puolueet saavat asetettua listoille, hän muistuttaa.

Äänestysaktiivisuuden ennakoinnin kannalta aluevaalit on Pekola-Sjöblomin mukaan ”musta aukko” ja riippuu olennaisesti puolueiden onnistumisesta ehdokasasettelussaan.

Tutkimuspäällikkö arvioi, että puolueet yrittävät saada listoille mahdollisimman tunnettuja nimiä varmistaakseen mahdollisimman suuren kannatuksen.

– Iso kysymysmerkki onkin, kuinka moni kansanedustaja asettuu ehdolle. Mielenkiintoista on nähdä myös kuinka suurilukuisesti kesäkuun kuntavaaleissa valitut kunnanvaltuutetut lähtevät ehdokkaiksi myös aluevaaleihin, hän pohtii.