Kunta-alalle sovittiin korotuksista ja viisivuotisesta palkkaohjelmasta – palkka nousee välittömästi vähintään 46 euroa
Työmarkkinaosapuolet ovat sopineet kunta-alan työehdoista seuraavaksi kolmeksi vuodeksi.
Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön Jukon, Julkisen alan unioni JAU:n ja Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n välinen sopimus perustuu sovittelulautakunnan aiempaan esitykseen.
Kunta-alan palkkoja korotettiin takautuvasti kesäkuun alusta lähtien, kun kunta-alan työntekijöille sovittiin 46 euron tai vähintään 2 prosentin yleiskorotus.
Sopimuskauden toisen ja kolmannen vuoden palkankorotukset ovat vähintään 1,9 prosenttia vuodessa riippumatta siitä, mitä vientialoilla ja teollisuudessa sovitaan. Jos näillä aloilla päätetään korkeammista korotuksista, erotus heijastetaan ammattiliitto JHL:n mukaan myös kunta-alan palkkaratkaisuun.
– Tämä ratkaisu murtaa Suomen mallin, jossa kaikkia muita aloja on pidetty teollisuuden palkankorotusten vankina. Sopimuksen pohjalta voimme nyt ryhtyä täyttämään kunta-alan palkkakuoppaa, sanoo JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.
Kunta-alalle sovittiin myös viisivuotinen palkkaohjelma vuosille 2023–2027, jonka myötä palkat nousevat viiden vuoden aikana 5,1 prosenttia normaalien sopimuskorotusten lisäksi.
– Se, että ensimmäinen yleiskorotus tulee maksuun välittömästi, on hintojen koko ajan noustessa erittäin hyvä asia. Tärkeää on myös se, että pienimmät palkat korottuvat suhteessa suuria enemmän, Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima sanoo tiedotteessa.
Nyt solmittu sopimuskokonaisuus kattaa kaikki kunta-alan työ- ja virkaehtosopimukset.
Sen myötä työrauhan piiriin tulee noin 300 000 palkansaajaa muun muassa opettajat, linja-autonkuljettajat sekä museoalan työntekijät.
Sopimukset ovat voimassa huhtikuun 2025 loppuun asti. Sen synnyttyä lakkaavat myös useille aloille sovitut ylityö- ja vuoronvaihtokiellot.
Kunta-alan sopimuskokonaisuus syntyi pitkällisten neuvottelujen ja työtaisteluiden tuloksena.
Sovittelulautakuntaan työriita päätyi palkansaajaosapuolten hylättyä valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan sovintoesityksen maaliskuun lopulla. Hallituksen asettama sovittelulautakunta antoi sovintoesityksensä 10. toukokuuta.
Nyt tehty sopimus ei sido hoitajajärjestöjä Superia ja Tehyä työrauhavelvoitteeseen, sillä ne eivät olleet siinä mukana, koska hylkäsivät sovittelulautakunnan esityksen toukokuussa. Hoitajajärjestöt sanovat jatkavansa omia neuvottelujaan kunta-alan sopimuksesta huolimatta.
– Hoitajien työrauha voidaan ostaa vain hoitajaliitoilta, eli etenemme rauhassa tavoitettamme kohti, kommentoi Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.
KT:n mukaan henkilöstön yhdenvertaisuuden ja tasapuolisen kohtelun vuoksi sopimuskorotuksia sovelletaan kaikkiin työntekijöihin kesäkuun alusta alkaen.
Palkankorotukset koskevat siis myös hoitajia. Hoitajajärjestöjen mukaan KT:n päätös oli järkevä, koska muunlainen ratkaisu olisi johtanut riitoihin ja oikeudenkäynteihin.
Kuntatyöntekijöille on luvattu, että mikäli hoitajajärjestöt onnistuvat neuvottelemaan itselleen kunta-alan sopimusta paremmat palkankorotukset, ne ulotetaan koskemaan myös kunta-alan sote-henkilöstöä, kuten sosiaalityöntekijöitä ja varhaiskasvatuksen työntekijöitä.