Kreikan ilmavoimat röyhisteli uusilla Rafale -hävittäjillä – Turkki ei katso maan aseistautumista hyvällä

Välimeri

Kreikan ilmavoimat pääsi nostattamaan kansallistuntoa, kun kuusi uutta Rafale -hävittäjäkonetta lensi keskiviikkona matalalla Ateenan keskustassa Akropoliin yllä.

Kreikan televisio lähetti suoran lähetyksen koneiden saapumisesta Tanagran lentotukikohtaan lähellä Ateenaa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Kreikka on tilannut Dassaultilta yhteensä 24 hävittäjää. Kauppahinta oli noin kolme miljardia euroa. Koneet ovat ensimmäiset, jotka on ostettu Ranskan kanssa tehdyn puolustussopimuksen perusteella. Sopimus on lisännyt jännitteitä Kreikan Nato-naapurin Turkin kanssa.

Kreikan parlamentti ratifioi lokakuussa strategisen puolustussopimuksen Ranskan kanssa. Sopimuksen mukaan maat tulevat auttamaan toisiaan ulkoisen uhan sattuessa. Sopimukseen sisältyy myös kolmen ranskalaisen fregatin tilaus kolmella miljardilla eurolla.

Ranskan mukaan sopimus ei ole suunnattu kolmatta maata vastaan, mutta Euroopan unionin kaakkoiskylkeä vartioivaa Kreikkaa on suojeltava.

Kaksi Kreikan ilmavoimien Mirage-hävittäjää saattoi uusia Rafale-koneita. (LEHTIKUVA / AFP / ARIS MESSINIS)

Turkki, Kreikka ja Kyproksen kreikkalaisosa ovat jo pidempään riidelleet Välimerellä kaasu- ja öljyetsinnöistä.

Riita juontaa juurensa kymmenien vuosien selvittämättömiin merirajakiistoihin Turkin ja Kreikan välillä. Kreikan mielestä Turkin rannikon edustan kreikkalaisille saarille kuuluu samankokoinen merialue ja talousvyöhyke kuin valtioille kansainvälisten sopimusten valossa.

Turkin hallinto taas on omaksunut niin kutsutun Sininen isänmaa -aatteen jossa Turkin edustalla sijaitsevat kreikkalaissaaret, mukaan lukien Rodos ja Kreeta, on imaistu Turkin vesialueeseen.