Kommentti: Tappouhkaukset selittävät Sipilän toimintaa
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) esiintyi lauantaina Ylen Ykkösaamussa rauhallisesti, vaikka paineet ovatkin viime aikoina olleet melkoiset.
Sipilä kertoi kärjistyneestä keskustelusta etenkin sosiaalisessa mediassa. Ikävän puheen ääripäänä ovat tappouhkaukset.
Pääministerin puheista sai kuvan, että hän on saanut useita tappouhkauksia koskien uutisia hänen sukulaistensa yhteyksistä Terrafamen kaivoksen tilauksiin.
Sivistyneessä demokratiassa kenenkään ei pitäisi kokea henkeään uhatuksi. Olipa sitten toimittaja, putkimies tai pääministeri, työnsä pitäisi pystyä tekemään rauhassa.
Yle uutisoi viime vuonna, että poliitikkojen tappouhkaukset ovat arkipäiväistyneet. Niitä tulee poliisin tietoon jopa viikoittain.
Viime vaalikaudella kokoomuslainen pääministeri Alexander Stubb joutui rajun vihapuheen uhriksi. Esimerkiksi Facebookiin perustettiin ryhmä, jossa vaadittiin hänen tappamistaan. Stubbin kotikin joutui väkivallan kohteeksi.
Moinen toiminta ei kerta kaikkiaan ole hyväksyttävää.
Vihaisten viestien lähettäminen on nykyisin helppoa, yhdellä napinpainalluksella pääset solvaamaan ketä tahansa. Samalla nimettömien uhkailijoiden jäljittäminen käy yhä työläämmäksi.
Ongelma ei koske vain ammattipoliitikkoja, vaan törkyä joutuvat sietämään kaikki, jotka ylipäätään uskaltavat sanoa mielipiteensä julkisuudessa. Feministejä uhataan brutaaleilla raiskauksilla ja niin edelleen.
Mutta mistä viha kumpuaa? Osattomuudesta? Yhteiskunnan eriarvoistumisesta?
Entä mitä ongelmalle voidaan tehdä?
Minulla ei ole valmiita vastauksia vihapuheen suitsimiseksi, mutta on ehdottoman hyvä, että asiat nostetaan pöydälle niiden oikeilla nimillä.
Sipilän avautuminen selittänee myös hieman hänen käyttäytymistään kohun aikana.
Jos itse saisin lukuisia tappouhkauksia – jopa perhettäni koskevia – asia saattaisi mennä hieman ”ihon alle”.