Kokoomus taipui sotessa – erikoissairaanhoitoon ei tule asiakassetelipakkoa
Hallitus on linjannut sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen valinnanvapausmallin kiperimpiä kohtia uuteen uskoon. Hallitus kertoi keskiviikkona sopineensa, että asiakassetelin velvoittavuus ei koske enää erikoissairaanhoitoa.
Asiakasseteliä on hallituksen mukaan kuitenkin tarjottava, jos potilas ei pääse maakunnan tarjoamaan erikoissairaanhoitoon hoitotakuun määräajassa.
Asiakasseteli on ollut valmistelun vaikeimpia kysymyksiä. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoo, että erikoissairaanhoidon osalta velvoittavasta linjauksesta luovuttiin lausuntokierroksen aikana käydyn yhteiskunnallisen keskustelun ja lausuntopalautteen perusteella.
– Olen tästä hyvin tyytyväinen ja tämä vastaa hyvin omaa käsitystäni siitä, miten valinnanvapausmallista voidaan saada toimivampi, Saarikko sanoo STT:lle.
Saarikon mukaan hallituksen kanta asiakassetelin uudesta linjauksesta on yhtenäinen. Aiemmin asiakasseteli on aiheuttanut eripuraa keskustan ja kokoomuksen välille.
Keskiviikkona kokoomuslaiset sisäministeri Paula Risikko ja valtiovarainministeri Petteri Orpo kehuivat Twitterissä uutta linjausta tasapainoisuudesta.
Lisäksi hallitus on nyt antamassa maakunnille aiemmin kaavailtua enemmän harkintavaltaa siinä, mitä kaikkia erikoisalan palveluja sote-keskuksiin on sisällytettävä perusterveydenhoidon tueksi.
Lausuntokierroksella olleessa versiossa kaikkiin sotekeskuksiin olisi pitänyt sisällyttää tietyt erikoispalvelut.
– Velvoitamme ainoastaan lakisääteisesti siihen, että erikoisaloja on oltava vähintään kaksi sote-keskuksessa, mutta maakunta saa itse saa päättää alueen asukkaiden palvelutarvetta arvioidessaan, mitä nuo alat ovat, Saarikko selittää.
Hän antaa esimerkiksi, että yksi sote-keskus voi painottaa lapsiperheitä hyödyttäviä erikoisaloja ja toinen keskus vaikkapa geriatriaa.
Hallitus sai yli 700 lausuntoa valinnanvapauslaista. Lausuntokierroksen palaute sekä asiakassetelistä että sote-keskuksiin sisältyvistä erikoisalan palveluista oli Saarikon mukaan hyvin yksiselitteistä.
– Tähän halusimme tarttua ripeästi, Saarikko sanoo.
Virkamiehet jatkavat lausuntojen perkaamista ja lakikokonaisuuden pykälien viilaamista. Saarikko sanoo, että hallitus jatkaa kokonaisuuden käsittelyä vasta vuodenvaihteen jälkeen.
Eduskuntaan lakiesityksen on määrä edetä viimeistään maaliskuussa.
Eduskunnan keskustalaiset sote-valiokunnan jäsenet kiittävät tiedotteessaan hallitusta siitä, että se otti asiantuntijoiden lausunnot huomioon tehdessään lakiesitykseen muutoksia.
Keskustan edustajat muistuttavat palveluiden käyttäjien ja sote-ammattilaisten odottavan, että sote-uudistus saadaan maaliin ja epävarma tilanne selkiytyy.
He toivovat, että lain jatkovalmistelussa otetaan huomioon toimivat palvelukokonaisuudet ja palveluiden toimiva integraatio.
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kaikkosen mukaan valinnanvapauslainsäädäntö on nyt oleellisesti paremmassa asennossa.
– Huoli erikoissairaanhoidon tulevaisuudesta hälvenee ja koko sote-ratkaisu kirkastuu viimein, Kaikkonen sanoo Twitterissä.
– Paras joululahja Suomelle, kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.) säestää.
Paras joululahja Suomelle!
Hannakaisa Heikkinen
THL:n pääjohtaja Juhani Eskola toteaa Twitterissä, että hallitus on kuullut kritiikin.
– Avainasioissa menty hyvään suuntaan. Pykälien lopulliset muotoilut ratkaisevat käytännön sujumisen, Eskola kirjoittaa.
Samaa mieltä on Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo.
– Soten joululahjalista alkaa toteutua. Tästä hyvä jatkaa valmistelua ensi vuonna.