Hallitus haluaa sorvata soten valmiiksi kevätkauden aikana

Sote

Sote- ja maakuntauudistuksen palaset pitäisi asetella pian paikoilleen, sillä hallitus on asettanut tavoitteekseen, että uudistuskokonaisuus hyväksytään eduskunnassa kevään istuntokauden aikana.

Soteen liittyvän valinnanvapauden kivuliaimmat yksityiskohdat asiakassetelistä ja sote-keskusten sisältämistä erikoisaloista saatiin linjattua tällä viikolla.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoi keskiviikkona, että ministeriryhmä palaa valinnanvapauskokonaisuuden käsittelyyn vuodenvaihteen jälkeen. Ennen sitä virkamiehet viilaavat pykäliä kuntoon.

Valinnanvapauslaki on määrä saada eduskuntaan viimeistään maaliskuussa.

Eripuraa on aiheuttanut myös maakuntauudistuksen kasvupalvelulaki, joka koskee työllisyys- ja yrityspalvelujen järjestämistä. Hallituspuolueet ovat olleet erimielisiä siitä, kenelle järjestämisvastuu annetaan.

STT kertoi marraskuussa, että kokoomus ja keskusta tekivät kompromissin. Sen mukaan kuntien muodostama kuntayhtymä voisi tietyin ehdoin järjestää työllisyys- ja yrityspalvelut maakuntien sijasta. Siniset ei kuitenkaan ollut tyytyväinen ratkaisuun, vaan haluaisi pitää vastuun maakunnilla.

Hallitus on jo aiemmin luvannut Uudellemaalle erillisratkaisun, jonka mukaan järjestämisvastuu saa olla pääkaupunkiseudun kuntayhtymällä.

Keskustelua on käyty vilkkaastikin, kun esimerkiksi Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) on kritisoinut koko maakuntauudistusta ja sanonut, että kaupungit hoitaisivat työllisyys- ja yrityspalvelut maakuntia paremmin.