Kokoomus pyöräytti ministeriruletin – Mykkänen sisäministeriksi, Virolainen ulkomaankauppaministeriksi

Kokoomus

Kokoomus on valinnut Kai Mykkäsen uudeksi sisäministeriksi. Hänen paikalleen ulkomaankauppaministeriksi nousee kansanedustaja Anne-Mari Virolainen (kok.).

Kokoomus täydensi ministeriryhmäänsä Paula Risikon siirryttyä sisäministerin paikalta eduskunnan puhemieheksi.

Kokoomuksen puoluehallitus ja eduskuntaryhmä päättivät lopullisesti asiasta iltapäivällä, mutta perinteisesti kokoomuksessa puheenjohtajalla on painavin sana ministeriryhmänsä valinnassa.

Sisäministeriksi siirtyvä Mykkänen on ensimmäisen kauden kansanedustaja Espoosta.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeriksi hän nousi kesällä 2016, kun kokoomus teki ministerikierrätystä Petteri Orpon noustua puolueen puheenjohtajaksi.

Mykkänen on arvoiltaan liberaali ja tulee hyvin toimeen esimerkiksi vihreiden kanssa ilmastokysymyksissä.

Mykkänen on noin puolentoista vuoden ministeriuransa aikana vastannut kokoomuksessa myös liikenneasioista.

Viime vuoden alussa hän oli mukana hallituksen kiistelyssä, kun liikenneministeri Anne Bernerin (kesk.) liikenneverkkoselvitys tyrmättiin kokoomuksen ja silloisen hallituspuolueen perussuomalaisten yhteistyöllä.

Vuodenvaihteessa Mykkänen profiloitui niin sanotun aktiivimallin puolustajana. Kun aktiivimallin vastuuministeri Pirkko Mattila (sin.) on vetäytynyt julkisuudesta aktiivimallin hyväksymisen jälkeen, Mykkänen on puolustanut esimerkiksi SAK:n ja vasemmisto-opposition voimakkaasti kritisoimaa mallia.

Ennen kansanedustajaksi nousua Mykkänen oli tullut tunnetuksi varsinkin Venäjä-osaamisellaan.

Mykkänen on aiemmin työskennellyt Elinkeinoelämän keskusliitossa Venäjästä vastaavana johtajana sekä Sampo Pankissa muun muassa asiantuntijana Venäjä-projektissa sekä rahoituspäällikkönä. Hän on muun muassa järjestänyt pohjoismaisten yritysten rahoitusta Pietarissa.

Politiikassa Mykkänen on ollut nuoresta lähtien. Hän toimi vuosituhannen vaihteessa Kokoomuksen Nuorten Liiton ja Suomen Lukiolaisten Liiton puheenjohtajana.

Anne-Mari Virolainen on toiminut erityisesti EU-asioita käsittelevän eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtajana tämän vaalikauden ajan.

Virolainen toimi kesään 2016 asti kokoomuksen varapuheenjohtajistossa, mutta ei tuolloin enää asettunut ehdolle uudelle kaudelle. Virolainen kertoi väistyvänsä, jotta puolueen johtopaikoista ei kisaa samaan aikaan kahta varsinaissuomalaista.

Risikko on toiminut kokoomuksen sote-neuvottelijana ajamassa puolueelle tärkeää valinnanvapausuudistusta, mutta myös nämä tehtävät menevät jakoon.

Virolainen ei ole juuri profiloitunut sote-kysymyksissä, joten Risikon tehtävät voidaan mahdollisesti jakaa muille kokoomuksen ministereille.

Viime vuoden kesäkuuhun asti Virolainen toimi eduskunnan perustuslakivaliokunnan varajäsenenä.

Juuri ennen perustuslakivaliokunnan linjausta soten valinnanvapauden perustuslaillisuudesta kokoomus siirsi Ben Zyskowiczin (kok.) Virolaisen tilalle.

Virolaisen valinnan myötä eduskunnan suuri valiokunta tarvitsee uuden puheenjohtajan.

Koulutukseltaan Virolainen on kauppatieteiden maisteri. Liedossa Turun lähellä asuva Virolainen on asunut myös Ruotsissa ja Yhdysvalloissa, ja hänen kielitaitoaan kehutaan.