Kokoomuksen pelisuunnitelma petti kyselytunnilla – Lintilä pääsi kuittamaan Orpolle heti

Eduskunnan kyselytunti

Toiseksi suurimmalla oppositioryhmällä kokoomuksella ei ollut eduskunnan torstain kyselytunnilla vahvin päivänsä.

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon yritys hiillostaa hallitusta Suomen EU:n komissiolta saamasta selvityspyynnöstä ensi vuoden budjetista ja taloudenpidosta meni mynkään, kun valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) pääsi lyömään suoraan vastapalloon.

– Edustaja Orpo on erittäin oikeassa kysymyksessään, ja hän on toisaalta oikea henkilö myös kysymään tätä. Koska tämä sama kirjeenvaihto on käyty vuosina 2013­–2017, niin kuin tiedätte. Sen takia mielelläni käännyn teidänkin puoleenne kun kuulen ohjeita siitä, mitä tulee tehdä jatkossa.

Ajanjaksolla valtiovarainministeriön johdossa ehti olla Orpo itsekin.

Lintilä totesi, että komissiolle on vastattu kirjeitse.

– Ja pitää huomioida, että tämä on sinällänsä aika normaali menettely, näitä tuli useammalle maalle tälläkin kertaa. Kyse on siitä, että he haluavat nähdä sen, mitä suunnitelmia meillä on sen budjetin sisällä.

Lintilän mukaan aiemmin vastaava kirje on kohdistettu yleensä suoraan ministerille, nyt se osoitettiin  alivaltiosihteerille.

– Ehkä tämäkin kertoo jotain siitä, että komissio ei ehkä niin kriittisellä tasolla tätä pitänyt, mutta asia on äärettömän vakava, Lintilä painotti.

Lintilän karoilta jatkoi hieman myöhemmin puheenvuoron saatuaan myös vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki.

Arhinmäki sanoi, että ”jonkun yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan poliittinen muisti on noin kolme kuukautta”.

– Ja tähän tutkimukseen vedoten ymmärrän sen, että edustaja Orpo ei enää muista sitä, että hän toimi vielä reilut neljä kuukautta sitten valtiovarainministerinä. Kun hän arvostelee tällä hetkellä taloudellista tilannetta, niin hän arvostelee sitä budjettia, jonka hän on itse valtiovarainministerinä esitellyt ja jonka puolesta hän on täällä salissa äänestänyt, Arhinmäki huomautti.

Vielä pidemmälle pääsi Arhinmäen mukaan kokoomuksen Timo Heinonen, ”jolla meni jo EU:n ja Suomen budjetit sekaisin”.

Arhinmäki viittasi siihen, että Heinonen käänsi puheen EU:n budjettiin väittämällä, ettei Euroopassakaan luoteta Suomen pääministeriin, koska Financial Timesin mukaan ”ainoa saavutettu konsensus on se, että lähes kaikki hallitukset vihaavat Suomen suunnitelmia tuon budjettisuunnitelman ympärillä”.

Lintilä vakuutti kysymyksen käsittelyn päätteeksi, että talous saadaan tasapainoon.

– Viimeiset luvut tältä viikolta olivat rohkaisevia.  Ne nousivat hiukan ylöspäin, mutta kyllä meidän riskinämme on ilman muuta tällä hetkellä kansainvälinen taantuma, joka on erittäin vahvasti uhkaamassa myös meitä.

Lintilän mukaan kasvu on saatu vielä pidettyä päällä kansan ostovoimalla ja palveluilla.

– Me uskomme tähän budjettiin, siihen, että se tulee. Tämä on lievästi etupainotteinen ja sitä kautta tuo lisää kasvua, ja sitä kautta me uskomme myös työllisyystavoitteen täyttyvän.