Koilliskaapelille vihreää valoa
Tietoliikennekaapeli, kaasuputki ja ydinvoima. Suomen ja Venäjän pääministerien tapaamisessa Oulussa pöydällä olivat isot taloushankkeet.
Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan Koillisväylän kautta kulkevasta tietoliikennekaapelista tuli ”vihreätä valoa” eteenpäin menemisessä.
– Molemmille oli tärkeää se, että siitä tulee laajapohjainen ja siihen löytyy yksityinen rahoitus, Sipilä sanoi.
Suomen tavoite on järjestää ensi vuoden alkupuolella tietoliikennekaapelista hankkeeseen liittyvien maiden viestintäministerien kokous, jossa mietitään seuraavia askeleita.
Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev sanoi tiedotustilaisuudessa pitävänsä kaapelihanketta mielenkiintoisena, joskin siihen liittyvät talouskysymykset vaativat vielä pohdintaa. Hänen mielestään hanke voi olla monelle valtiolle erittäin tärkeä, koska tietoliikenteen nopeus voisi kasvaa huomattavasti.
Euroopan ja Aasian välisen tietoliikennekaapelin merenalainen osuus koostuisi noin 10 500 kilometrin pituisesta yhteydestä. Se kulkisi Japanista ja Kiinasta Venäjälle, Kuolan niemimaalle ja Norjan Kirkkoniemeen.
Pääministerien tapaamisessa pöydällä olivat myös Ukrainan ja Syyrian tilanne ja maiden näkemyserot.
Sipilä sanoi toistaneensa sen, että Suomi on sataprosenttisesti EU:n pakotepolitiikan ja yhtenäisyyden takana. EU:n Venäjän-vastaisten pakotteiden poistamisen ensimmäinen edellytys on Minskin sopimuksen toimeenpano.
Medvedevin mukaan Venäjä ei näe, että Ukrainalla olisi halukkuutta sopia ja edetä Minskin sopimuksessa.
Venäjälle tärkeä hanke keskusteluissa oli Nord Stream 2 -kaasuputki, joka on herättänyt Euroopassa paljon kritiikkiä. Medvedevin mukaan Nord Stream 2 -kaasuputken kanssa edetään samalla tavalla kuin Nord Stream 1:n kanssa.
– He nostivat hankkeen merkitystä Venäjän kannalta, mutta siitä keskusteltiin kyllä hyvin vähän, Sipilä kommentoi suomalaistoimittajille.
Sipilän mukaan Venäjä ei ole pyytänyt hankkeessa Suomelta poliittista tukea. Hänen mukaansa Suomi pitää hanketta talousvesien käyttöön liittyvänä lupakysymyksenä ja ympäristölupakysymyksenä.
– Euroopan unionissa täytyy totta kai käydä keskustelu siitä, onko se (hanke) energiaunionin tavoitteiden mukainen, Sipilä sanoi.
Toinen tiukka energia-aihe on Fennovoiman ydinvoimahanke, jonka Sipilä kertoi itse nostaneensa esille.
– Olemme olleet huolissaan siitä, että aikataulussa ei ole saatu kaikkia ydinturvallisuuteen liittyvää dokumentaatiota, Sipilä sanoi.
Fennovoiman ydinvoimahanketta ovat rassanneet venäläisen laitostoimittajan ongelmat. Aiemmin syksyllä kerrottiin, että Fennovoima ei ole pystynyt toimittamaan ydinvoimalan suunnittelupapereita Säteilyturvakeskukselle lupaamassaan aikataulussa, ainakin osin Rostatomin RAOS Projectin ongelmien takia.
Pääministerien tapaamisessa esillä olivat hankkeet puutteet ja aikatauluongelmat.
– Todettiin yhdessä, että niihin kiinnitetään nyt huomiota, että aikataulussa pysytään ja että kaikki Stukin vaatimat asiakirjat saadaan ajoissa valmiiksi, Sipilä sanoi.
Hän sanoi korostaneensa, että ydinturvallisuus on asia, josta ei tingitä.
– Luotamme tässä Stukin valvontaan ja päätöksentekoon.
Kiinnostavaa on, että Sipilän mukaan Fortumin projekteista Venäjällä käytiin elinkeinoministereiden välillä keskustelua.