Keskustassa ei lämmetä liikennetyöryhmän ehdotuksille, jotka hankaloittaisivat arkea kohtuuttomasti – Kaikkonen: ”Autoja tarvitaan liikkumiseen”

Uudistukset on toteuttava asteittain ja myös pieni- ja keskituloisten kannalta reilulla ja oikeudenmukaisella tavalla, keskustaryhmyri sanoo
Liikenne

Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmä esitti keskiviikkona ehdotuksia, joilla liikenteen päästöt saataisiin nollaan vuoteen 2045 mennessä.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen huomauttaa tiedotteessaan, että poliittisten päättäjien vastuulla on pitää visusti huolta siitä, että ihmisten arjen ja koko maan elämisen edellytysten kannalta ei mennä kohtuuttomuuksiin.

– Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmän ehdotuksilla on oikea tavoite. Valitettavasti osa ehdotuksista kuitenkin kohtuuttomasti hankaloittaisi ihmisten arkea ja lisäisi kustannuksia isossa osassa Suomea, Kaikkonen toteaa.

Suomessa on tunnetusti pitkät etäisyydet ja harva asutus, Kaikkonen toteaa.

– Autoja tarvitaan liikkumiseen, maaseudun lisäksi myös useimmilla kaupunkialueilla. Siksi työryhmän ehdotukset esimerkiksi tuntuvista polttoaineverojen korotuksista ja uusista tiemaksuista ovat kaukana todellisuudesta.

Kaikkosen mukaan realismia ei myöskään ole se, että ihmisillä olisi yhtäkkiä mahdollisuus mittavasti ostaa uusia autoja, etenkään työryhmän väläyttämiä sähköautoja.

– Ne ovat ainakin toistaiseksi useimmille suomalaisille yksinkertaisesti liian kalliita.

– Totta kai myös autoilusta on tulevaisuutta silmällä pitäen tehtävä ympäristöystävällisempää. Uudistukset on kuitenkin toteuttava asteittain ja myös pieni- ja keskituloisten kannalta reilulla ja oikeudenmukaisella tavalla. Järki siis käteen, keskustaryhmyri vaatii.

Liikenne- ja viestintäministeriön raportti esittää, että bensiini- ja dieselpolttoaineiden käytöstä luovuttaisiin vuoteen 2035 mennessä.