Keskustan puoluehallitus: Suomessa ei ole tarvetta kieltää dieseliä

Puoluehallitus pitää tärkeänä, että uusiutuviin polttoaineratkaisuihin panostetaan ja vanhalle autokannalle saadaan nopeampaa kiertoa
Liikenne

Keskustan puoluehallitus ei näe perustetta kieltää dieseliä autojen polttoaineena. Puoluehallitus muistuttaa kannanotossaan, että lähes kaikissa dieselautoissa voidaan käyttää sellaisenaan myös uusiutuvia biopolttoaineita.

Puoluehallitus näkee, että kuluttajat tarvitsevat lisää tietoa, eivätkä keskustelua, joka lietsoo epävarmuutta liikkumisen tulevaisuuteen pitkien etäisyyksien maassa.

– Ilmasto ei pelastu pelkästään sillä, että autoilusta tehdään kalliimpaa, keskusta terävöittää.

Keskustan puoluehallituksen mielestä on realismia myöntää, että raskas liikenne ja esimerkiksi lentokoneet tarvitsevat vielä pitkään polttomoottoreita.

– Uusiutuvien polttoaineiden tuotanto ei riitä heti kaikkeen tarpeeseen. Sekä autojen käyttäjät että autokauppa ansaitsevat pitkäjänteisen näkymän dieselautojen tulevaisuuteen.

Keskusta muistuttaa, että pelkästään poliittisilla päätöksillä ei pystytä määrittelemään dieselin hintaa, joka nousee jyrkästi maailmanmarkkinoilla. Puoluehallitus pitää siksi tärkeänä, että Suomessa valmistaudutaan monipuolisesti uusiutuviin ratkaisuihin.

Autojen osalta keskusta pitää tärkeänä vanhan autokannan nykyistä nopeampaa kiertoa. Tähän pitää rohkeasti kannustaa auto- ja ajoneuvoverojen kautta.

– Auton vaihtaminen ei ole kaikille mahdollista taloudellisista syistä. Tämä on yksi tärkeä syy sille, että keskusta priorisoi kieltojen sijaan uusiutuvia polttoaineita, puoluehallitus päättää.

Liikenne- ja viestintäministeriön raportti esittää, että bensiini- ja dieselpolttoaineiden käytöstä luovuttaisiin vuoteen 2035 mennessä.