Keskustapomoilta Pride-vaatimuslista: keskusta on ihmisyysaatteen puolue – "Aktiivinen päätös torjua logon käyttö Pride-viikolla on karua kieltä"

”Pelkkä yrityksen tai puolueen logon vaihtaminen sateenkaariväreiksi on pinkkipesua, jos taustalla ei ole aitoja toimenpiteitä”
Pride

Pride korostaa jokaisen ihmisen oikeutta tulla nähdyksi ja kohdatuksi itsenään, vapaana pelosta ja syrjinnästä, keskustanelikko sanoo kannanotossaan.

Keskusteluun siitä, pitäisikö keskustan näkyä puolueena tai tunnuksillaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia korostavissa Pride-tapahtumissa ja -tempauksissa, keskustaopiskelijoiden puheenjohtaja Eveliina Leskelällä, keskustanuorten puheenjohtaja Hanna Markkasella, puolueen Uudenmaan piirin puheenjohtaja Sonja Hällforsilla sekä Helsingin piirin puheenjohtaja Harriet Longalla on vastaus: pitäisi.

– Tarvitsemme vahvistuksen siihen, että keskusta puolueena seisoo järkähtämättä yhdenvertaisuuden ja ihmisoikeuksien puolustamisen takana, keskustapomot sanovat kannanotossaan.

Se ei nelikon mielestä riitä, että puolueen puheenjohtaja Annika Saarikko, puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen ja varapuheenjohtaja Riikka Pakarinen ovat tahoillaan ottaneet kantaa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolesta.

– Yksittäisten toimijoiden kannanotot, vaikka sitten valtiovarainministeriön virallisella some-alustalla, jäävät yksityisajatteluksi.

Pelkkä yrityksen tai puolueen logon vaihtaminen sateenkaariväreiksi on pinkkipesua, jos taustalla ei ole aitoja toimenpiteitä, keskustalaiset huomauttavat virinneeseen logokeskusteluun.

– Logo-tilanteen osalta maito on yhteisen viestinnän kannalta valitettavasti jo maassa. Helsingin keskusta on joutunut viikon kuluessa poistamaan virallisesta puolueen logosta pride-väreihin muutetun logoversionsa ja korvaamaan sen puolueen ’tavaramerkkisuojattua’ logoa vain symbolisesti hyödyntävällä omalla Pride-logolla. Keskusta omistaa logonsa ja saa päättää, miten sitä käytetään.

– Aktiivinen päätös torjua logon käyttö Pride-viikolla on karua kieltä, he tiivistävät.

Epäselvät linjat tai suoranainen linjattomuus ihmisoikeusarvojen ympärillä ei voi keskustassa jatkua, keskustajohtajat painottavat.

He esittävät seuraavanlaisen kuuden kohdan vaatimuslistan:

  1. Puoluejohto sitoutuu tunnustamaan sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt. Puoluejohdon tulee johtaa keskustaa siten, että aivan jokaisesta ihmisestä puhutaan tässä puolueessa kunnioittavasti ja erilaisuus hyväksytään, vaikka se ei olisi osana omaa elämäntapaa. Uskonto, asuinpaikka, etninen tausta, sukupuoli, seksuaalinen orientaatio tai muu tausta ei saa vaikuttaa siihen, ketä keskusta puolustaa. Puoluejohdon velvollisuus on toimeenpanna keskustan periaateohjelmaa ja puoluekokouskantoja, jotka puoltavat työtä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolesta.
  2. Visuaalisessa viestinnässä otetaan vahvemmin huomioon ihmisten monimuotoisuus. Tasaisin väliajoin joku keskustalainen suuttuu siitä, että keskustan kuvassa on väärä traktori tai venäläinen maantie. Meidän on syytä välittää yhtä paljon myös siitä, että visuaalinen kuvastomme on monimuotoista.
  3. “Meille tärkein ei ole se, joka huutaa lujimmin. Vaatii erityistä herkkyyttä kuulla häntä, joka enää vain vaikenee”. Tästä periaatteesta on tehtävä totta ja viritettävä järjestötyö sellaiseksi, että marginalisoidut ryhmät saavat myös puolueessa äänensä kuuluviin. Järjestetään yhdenvertaisuuskoulutusta järjestötyön tueksi.
  4. Laaditaan yhdenvertaisuussuunnitelma koko puolueeseen ja turvallisen tilan käytännöt kaikkialle. Häirintäyhdyshenkilö tulee saada kiinteäksi osaksi arkista toimintaa.
  5. Keskustelu ihmisoikeuksista on käytävä keskustassa ja kannat on konkretisoitava. Emme voi jatkuvasti käpertyä “katto korkealla ja seinät leveällä”-kuoren sisään. Periaatteiden on kannettava päivänpolitiikkaan ja niiden on oltava selviä sekä itsellemme että kaikille muille. On rohkeutta käydä keskustelua vaikeista aiheista, on viisautta löytää niiden kautta yhteinen polku. Siihen keskusta pystyy.

Tasa-arvo- ja ihmisoikeustyön on jatkuttava keskustassa ei vain keskellä kesää vaan myös pimeän talven keskellä, Leskelä, Markkanen, Hällfors ja Lonka korostavat.

– Keskusta on juhlistanut niin vanhusten, yrittäjien kuin kotimaisen työnkin viikkoa. Parhaimmillaan Pride-viikko on vain viikko muiden joukossa. Sinne on vielä pitkä matka.