Keskustan Savola ja Kulmuni ihmettelevät Helsingin tavoitetta puolittaa lihan ja maidon kulutus ilmastosyistä – "Kaupunki joka lämpiää kivihiilellä ja kippaa roskaiset lumensa mereen"
Keskustan kansanedustajilta Mikko Savolalta ja Katri Kulmunilta ei löydy ymmärrystä sille, että Helsinki otti tavoitteekseen puolittaa lihan ja maidon kulutus kaupunkikonsernissaan eli muun muassa kouluissa, päiväkodeissa ja hoidakodeissa vuoteen 2025 mennessä.
– Kaupunki joka lämpiää kivihiilellä ja kippaa roskaiset lumensa mereen, päättää ihan valtuustossa puolittaa lihan ja maidon kulutuksen. Kotimaisuudesta ei tässäkään sanaakaan. Järki hoi, älä jätä, Savola kirjoittaa Twitterissä.
Kaupunginvaltuuttu Atte Harjanteen (vihr.) aloite lihan ja maidon kulutuksen puolittamisesta ei mennyt vielä keskiviikon kokouksessa vielä läpi, mutta se päätettiin palauttaa valmisteluun osana päästövähennysohjelman toteuttamista.
Helsinkiläisistä keskustan valtuutetuista Terhi Peltokorpi kannatti asian jatkovalmistelua, hän oli myös yksi aloitteen allekirjoittajista. Laura Kolbe sen sijaan vastusti Harjanteen aloitetta keskiviikon äänestyksessä.
Katri Kulmuni sanoo, että terveyssyistä hän voisi aloitteen ymmärtääkin, koska itse kunkin kannattaa kasviksia lautasella lisätä. Ilmastoratkaisuna hän ei sitä kannata.
– Kaiken lihan vähentämisen sijaan tämä olisi voitu tehdä järkevästi – eli yksinkertaisesti päättää suosia kotimaista ruokaa. Tuontilihan kuljettaminen maailman ääristä ei ole kovin ilmastoystävällistä, Kulmuni kirjoittaa Facebookissa.
Kulmuni toteaa, että maailman metsäkadosta suuri osa aiheutuu sademetsien tuhoamisesta, koska brasilialaiselle lihantuotannolle tarvitaan lisää laidunmaita.
– Meillä on yksi vaikeimmista maatalouden kriiseistä käynnissä, ja tämäkö on tapa, jolla Helsinki haluaa näyttää olevansa samassa veneessä?
Kulmuni kysyykin helsinkiläisiltä kaupunginvaltuutetuilta, miksei Helsinki päätä tuplata kotimaisen ruoan osuutta lihan ja maidon puolittamisen sijaan.
Tälläkin hetkellä asunnot Helsingissä lämpiävät tuontikivihiilellä, Kulmuni kirjoittaa.
– Eikö kannattaisi tästä päästövähennykset aloittaa?
Harjanteen aloitteessa todetaan, että yksi merkittävimmistä ilmastonpäästöjen aiheuttajista on ruuantuotanto, jolla on myös muita massiivisia vaikutuksia ympäristöön ja eläinten hyvinvointiin.
Näitä voidaan hillitä mittavasti vähentämällä eläinperäisten tuotteiden osuutta ravinnosta, aloitteessa lukee.