Keskustan Pylväältä uusi avaus huoltovarmuuden takaamiseksi – "Turvallisuus on myös sitä, että meillä suomalaisilla on kaikissa tilanteissa huoltovarmuus omasta takaa"

”Kauttaaltaan elinvoimainen Suomi on tärkeä osa maanpuolustusta”
Keskustan puoluevaltuusto

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Juha Pylväs esittää kansallisen omavaraisuussopimuksen solmimista. Sopimuksella olisi tarkoitus turvata Suomen ruoka- ja energiaomavaraisuus.

– Turvallisuus on kokonaisuus. Turvallisuus on myös sitä, että Suomen rajat pitävät. Sitä, että poliisi tulee hätiin ja arki on turvallista kautta maan. Niin kaupungeissa kuin maaseudullakin, Pylväs sanoi puheessaan keskustan puoluevaltuuston kokouksessa Vaasassa.

– Turvallisuus on myös sitä, että meillä suomalaisilla on kaikissa tilanteissa huoltovarmuus omasta takaa. Ruokaa ja energiaa kotimaasta ja maakunnista. Näissä oloissa kumpikaan ei ole itsestäänselvyys. Viljelijöiltä on nyt rahat loppu.

Keskustalaisten tulee pitää huolta suomalaisen ruoan tulevaisuudesta, Pylväs korostaa.

– Ulkomaisia, fossiilisia polttoaineita pitää korvata kotimaisilla, uusiutuvilla, maakunnissa tuotetuilla energiamuodoilla.

– Huoltovarmuus ja omavaraisuus ovat isoja asioita. Siksi niissä tarvitaan yhtä vaalikautta pidempi ja yhtä hallitusta laveampi sopu.

Tämän sovun ja suunnitelmallisuuden takaava kansallinen omavaraisuussopimus tulee Pylvään mukaan laatia laajasti eri toimijoiden kesken.

– Omavaraisuussopimuksen tavoite olisi maamme ruoka- ja energiaomavaraisuuden vahvistaminen pitkälle tulevaisuuteen. Siis huolenpito suomalaisten perusasioista epävarmassa maailmassa poliittisista suhdanteista riippumatta.

– Kotimaista ruokaa ja energiaa ei ole, ellei elinkeinotoiminta ole kannattavaa, ellei ole yrittäjiä niitä tuottamassa ja ellei koko Suomessa ole elämisen edellytyksiä. Kauttaaltaan elinvoimainen Suomi on tärkeä osa maanpuolustusta, Pylväs kommentoi.

Tätä varten tarvitaan vahvaa aluepolitiikkaa.

– Keskittämispolitiikalla ei huoltovarmuutta, omavaraisuutta eikä maanpuolustusta turvata.

Lukuisissa keskustan puoluevaltuuston yleiskeskustelun puheenvuoroissa osoitettiin vahva tuki Pylvään esitykselle.