Lintilä: Neuvottelut LNG-terminaalilaivasta vielä kesken – "Meillä on tahtotila se ottaa"

Huoltovarmuus

Suomi ja Viro käyvät yhä neuvotteluja yhteisen LNG-terminaalilaivan vuokraamisesta, sanoo elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.). Laivan avulla korvattaisiin Venäjältä tuotava maakaasu.

–Kyllä me on ilmoitettu, että meillä on tahtotila  se ottaa, Lintilä sanoi Suomenmaalle keskustan puoluevaltuuston kokouksessa Vaasassa.

Lintilän mukaan sopivia laivoja on maailmalla vain kaksi. Elinkeinoministeri ei kerro, minkä tahon kanssa sopimusta hierotaan.

Lintilän mukaan hanketta valmisteltaessa tuli sattumalta ilmi myös virolaisten olevan liikkeellä asiassa.

– Meillä on viisinkertainen kaasun käyttö Viroon verrattuna, meillä tulee tietyistä teollisuuslaitoksista se ongelma.

Lintilän mukaan muutamat kotimaiset yritykset ovat kaasun saatavuuden kannalta kriittisessä tilanteessa, hankalin tilanne on Nesteellä.

Laivan sijoituspaikaksi tulisi ensin Viron Paldiski, jossa on Lintilän mukaan tarvittava infrastruktuuri, Suomessa sitä joudutaan vielä rakentamaan.

– Kuitenkin se ensi talvi tulee olemaan kriittinen.

Terminaalilaivan suomalaissatama on Lintilän mukaan auki. Yksi mahdollinen vaihtoehto olisi Huoltovarmuuskeskuksen hallinnoima Inkoo.

LNG-terminaalialus on käytännössä satamaan parkkeerattava terminaali, jossa nesteytetty maakaasu höyrystetään uudelleen kaasuksi ja syötetään kaasuverkkoon.

Alus toimii myös varastona, mutta varsinaiset kuljetustankkerit ovat erikseen. Terminaalilaivatkin ovat kooltaan melkoisia.

– Ruotsinlaivan luokkaa, Lintilä luonnehtii.