Keskustan puoluevaltuusto hyväksyi aloitteen aborttilainsäädännön päivittämisestä – eduskuntaryhmä voisi kuitenkin äänestää asiasta omantunnon kysymyksenä

Keskustan ei kannattaisi profiloitua voimakkaasti kysymyksillä, jotka jakavat puoluetta, Markus Lohi sanoi
Keskustan puoluevaltuusto

Keskustan puoluevaltuusto hyväksyi puolueen kannaksi keskustanaisten vaatimuksen aborttilainsäädännön päivittämisestä.

Keskustanaiset teki puoluekokousaloitteen, jonka mukaan laista poistettaisiin vaatimukset raskaudenkeskeytyksen perustelulle ja kahden lääkärin puollolle.

Aloitteen hylkäämistä esitti puoluevaltuutettu Ulla Savola. Puoluevaltuusto hyväksyi kuitenkin aloitteen äänin 91–20.

Keskustanaiset on mukana aborttilain päivittämistä ajavassa kansalaisaloitteessa, joka on kerännyt vaadittavat 50 000 allekirjoitusta ja etenee eduskuntaan.

Puoluevaltuusto hyväksyi sunnuntaina syyskuun puoluekokouksesta jääneet 142 aloitetta. Aloitteet jäivät puoluekokouksessa käsittelemättä, kun kokous keskeytettiin sen venyttyä myöhäiseen iltaan.

Aborttilainsäädäntöä koskeva aloite synnytti odotetusti paljon keskustelua puoluevaltuustossa.

Puoluehallitus teki aloitteeseen lisäyksen, jonka mukaan abortti on syvällinen arvokysymys, ja siksi keskusta korostaa jokaisen oikeutta toimia ja vaikuttaa yhteiskunnallisesti asiaan arvojensa mukaisesti.

– Eli eduskuntaryhmän mukainen omantunnon mukainen äänestys olisi tämän lisäyksen mukaisesti ok, ja toki haluamme tällä myös kunnioittaa sitä, että arvopohjaisesta kysymyksestä halutaan sallia monenlaisia tulokulmia, puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen täsmensi puoluevaltuustolle.

Aloitetta vastustanut Ulla Savola sanoi, että aborttiprosessin tulee olla kaksivaiheinen, ja aborttia haluavalle naiselle on annettava ratkaisunsa pohjaksi riittävästi asiallista tietoa eri vaihtoehdoista ja myös psyykkistä tukea.

– Abortin tekemisen helpottamisen sijaan tulisi keskittyä toimiin, jotka helpottavat lapsen vastaanottamista ja tehdä työtä sen eteen, että yhteiskunta olisi aidosti lapsiystävällinen ja lapsen oikeudet tunnustava. Keskustassa tulee tehdä töitä sen eteen, että yhteiskunnan tuki ja turvaverkko on niin pitävä ja laaja, että tehtävien aborttien määrä vähenee, Savola totesi.

Keskustan varapuheenjohtaja Markus Lohi sanoi, että hänen keskustansa on puolue, jossa kunnioitetaan erilaisia arvoja erityisesti tällaisissa herkissä arvokysymyksissä. Lohi kertoi kannattavansa Ulla Savolan esitystä.

– Ajattelen kuitenkin niin, että kukaan meistä ei ole lähtenyt keskustan toimintaan mukaan juuri tämän yksittäisen kysymyksen takia. Siksi keskustan ei kannattaisi puolueena profiloitua voimakkaasti näillä kysymyksillä, jotka meitä myös jakavat.

Lohi korosti, että asiasta äänestämisenkin jälkeen aiheeseen liittyvä herkkyys tulee tunnistaa, ”jotta kenenkään suomalaisen ei tarvitsisi jättää äänestämättä keskustaa tällaisen yksittäisen puoluevaltuustokannanoton takia”.

Keskustanaisten puheenjohtaja Ulla Parviainen sanoi, että nykyinen lainsäädäntö on ”auttamatta liian vanha”, ja se on todettu muun muassa gynekologien ja kätilöiden liittojen toimesta.

– Vaatimus kahden lääkärin lausunnosta ja keskeytysten ohjaamisesta synnytyssairaaloihin eivät ole enää nykyisin tarkoituksenmukaisia.

Parviaisen mukaan nykyinen lainsäädäntö ei tunnista sitä, että raskaus keskeytetään nykyisin pääosin lääkkeellisesti.

Keskustanaisten varapuheenjohtaja Anna Sirkiä huomautti, että äänestyksessä ei ole kyse siitä, onko abortti hyväksyttävä vai ei.

Keskusta kannattaa nykyistä aborttilainsäädäntöä, ja jo nyt nainen saa käytännössä aina abortin, hän totesi.

– Kaksi lääkärikäyntiä kuormittaa turhaan sekä abortin tekijää että terveydenhuoltojärjestelmää.

Keskustaopiskelijat iloitsee siitä, että keskusta päätyi kannattamaan aloitetta ensikertalaiskiintiöiden poistosta korkeakoulujen yhteishaussa. Aloite tuli Iisalmen keskustanuorilta.

– Me tehtiin se, keskustaopiskelijoiden puheenjohtaja Miriam Putula iloitsee Twitterissä.