Keskustan Mattila opposition ulosmarssista: "Hallituspuolueiden toiminta ei yksinkertaisesti kestä enää päivänvaloa"
Kansanedustaja Hanna-Leena Mattilan (kesk.) mukaan keskusta on halunnut eduskunnan sote-valiokunnassa tukea rakentavaa työskentelytapaa, mutta torstaina kuppi meni kuitenkin nurin.
Keskusta osallistui muiden oppositiopuolueiden tapaan valiokunnasta tehtyyn ulosmarssiin. Mattila on valiokunnan jäsen. Hän kommentoi asiaa Suomenmaalle puhelimitse ulosmarssin jälkeen.
Syy ulosmarssiin oli Mattilan mukaan hallituspuoleiden edustajien toiminta valiokunnassa. Hallituspuolueet lopettivat asiantuntijakuulemiset eivätkä suostuneet lisäselvityksiin sairaalaverkkouudistusta käsiteltäessä.
Mattilan mukaan keskusta ei voi sellaista hyväksyä, sillä kyse on kansalaisten terveydenhoidon ja sote-palveluiden saatavuuteen liittyvistä tärkeistä asioista.
– Se, mitä valiokunnassa tänään tapahtui, kertoo siitä syvästä epäoikeudenmukaisuuden tunteesta, mikä keskustan edustajilla oli. Ei tällä tavalla asioita saa viedä asioita eteenpäin, hän sanoo.
– Meidän täytyy saada valiokunnassa vastauksia asioihin, jotta voimme Suomen kansalaisillekin sitten kertoa, miten ja miksi päätökset tehtiin.
Eniten sairaalaverkkoasiassa Mattilaa kismittää se, ettei hallitus ole kyennyt antamaan vastauksia siihen, miksi Kouvolan sairaalaa kohdellaan eri tavalla kuin esimerkiksi Iisalmen tai Oulaskankaan sairaaloita.
Hallitus perui syksyn budjettiriihessä Kouvolan yöpäivystyksen lakkautuksen. Muissa se sen sijaan on toteutumassa.
Mattilan mukaan Kouvolan yöpäivystyksen jatkuminen on sinänsä perusteltua, mutta sen eriarvoinen kohtelu suhteessa muihin ei. Hänen mielestään hallitus teki asiassa puhtaasti poliittisen päätöksen perussuomalaisten vahvaa kannatusaluetta miellyttääkseen.
– Keskusta haluaa, että alueita kohdellaan tasavertaisesti eikä niin, että sille annetaan, kuka eniten huutaa.
Mattilan mukaan keskusta haluaisi myös luottaa hyvinvointialueiden omaan harkintaan ja päätöksentekokykyyn. Hallituksen esityksessä alueet eivät saa jatkossa päättää itse yöpäivystyksen järjestämisestä muissa kuin yliopistosairaaloissa, vaikka palveluntarve sitä vaatisi.
– Keskustalaisten mielestä alueilla tiedetään itse parhaiten, mitä palveluita ihmiset tarvitsevat ja miten ne olisi järkevintä järjestää. Tämä kertoo siitä, ettei hallituspuolueissa luoteta alueisiin.

Sote-valiokunta on ollut pitkin syksyä otsikoissa huonon työilmapiirin vuoksi.
Viime aikoina on uutisoitu yhä enemmän valiokunnan kasvavasta työkuormasta. Siitä on syytetty hallituksen myöhässä toimittamia esityksiä, jotka kuitenkin halutaan runnoa kiireellisesti läpi. Sote-valiokunnan työpäivät ovat venyneet hyvin pitkiksi.
Mattila myöntää, että tahti on ollut kova. Moni häntä kokeneempi kansanedustaja on luonnehtinut tilannetta ennennäkemättömäksi.
– Inhimillisesti alkaa olla tosi haastavaa perehtyä asioihin kunnolla, kun meillä on yhtä aikaa monia isoja asioita päällä.
Valiokunnan keskustalaiset ovat Mattilan mukaan kuitenkin halunneet toimia kiistatilanteissa sillanrakentajina ja hyvän keskustelukulttuurin edistäjinä. Muiden oppositiopuolueiden joskus tarkoitukselliselta näyttäviin jarrutteluihin he eivät ole halunneet lähteä mukaan.
– Nyt tilanne meni kuitenkin siihen, että lopulta minäkin lähdin tähän ulosmarssiin mukaan. Hallituspuolueiden toiminta ei yksinkertaisesti kestä enää päivänvaloa.
Sote-valiokunnan kokous jatkui torstaina ulosmarssin jälkeen. Mattilan mukaan kokoustamista jatketaan myöhemmin iltapäivällä.