Keskustan Lohi Ylellä: Rajoitustoimista voitaisiin luopua myös alueellisesti – “Rajoitusten aiheuttama kärsimys ei saa tulla liian suureksi“

Rajoitustoimet

Keskustan kansanedustajan Markus Lohen mukaan koronaviruksen aiheuttamista rajoitustoimista voitaisiin tarvittaessa luopua myös alueellisesti.

Lohi kertoi asiasta Ylen Radio Suomi Rovaniemen lähetyksessä.

Lohi pohjaa näkemyksensä eduskunnan perustuslakivaliokunnan mietintöön, jossa hänen mukaansa todetaan, että rajoitustoimista luopumisessa alueellinen porrastaminen on mahdollista ja suotavaa.

Lohi on perustuslakivaliokunnan jäsen.

– Jos jollakin alueella epidemia on hyvin hallussa ja uusia tartuntoja on hyvin vähän, niin sillä alueella voitaisiin lähteä ensimmäiseksi vapauttamaan ja muilla alueilla myöhemmin, Lohi sanoi.

Kolmannen kauden kansanedustajan mukaan rajoitustoimien järkevyyttä pitäisi pohtia koko ajan.

Uusimpien tietojen mukaan rajoitustoimet ovat alkaneet Suomessa vaikuttaa eikä koronavirus ole levinnyt niin laajalle kuin ennakkoon pelättiin. Erikoissairaanhoito ei myöskään ole ruuhkautunut.

Lohen mukaan nyt pitäisikin pohtia tarkasti sitä, etteivät rajoitusten seuraukset äityisi pahemmiksi kuin torjutun viruksen aiheuttamat terveysongelmat.

Hänen mukaansa jo nyt on nähtävissä, että pahoinvointi monissa kodeissa on lisääntynyt kuukauden aikana. Tilanne voi muuttua entistä huolestuttavammaksi siinä vaiheessa, kun talouden äkkispysähdys alkaa näkyä perheissä irtisanomisina ja työttömyytenä.

Kansanedustajan mukaan olisikin syytä pohtia kunnolla, voisiko koulujen edes osittainen avaaminen olla perusteltua sitten, kun nykyiset rajoitustoimet päättyvät 13. toukokuuta.

– Opetuksellisesta näkökulmasta se ei ole tarpeellista, mutta se voisi olla sellainen tsekkauspiste, että onko kaikilla lapsilla asiat kunnossa.

Lohi kuitenkin korostaa, että päätökset rajoitustoimista luopumisesta tehdään valtioneuvostossa eli hallituksessa. Päätökset pitää hänen mielestään jatkossakin perustaa lääketieteelliseen analyysiin.

Kunnat eivät voi purkaa rajoituksiaan omaehtoisesti.

– Rajoitustoimet on otettu käyttöön koko valtakunnan tasolla valmiuslain ja erillislain nojalla.

Hallitus keskustelee rajoitustoimien jatkosta huomenna keskiviikkona.