Keskustan Kosonen: Epäonnistuminen Pariisin ilmastokokouksessa kammottava ajatus

Ilmastonmuutos

Pelkkä ajatus siitä, ettemme onnistuisi edes tyydyttävästi Pariisin ilmastokokoukselle annetussa tavoitteessa, on kammottava, huokaa kansanedustaja Hanna Kosonen (kesk.).

– Ilmastonmuutos on iso tekijä muun muassa pakolaisvirran taustalla, Kosonen kirjoittaa Suomenmaan kolumnissaan.

Lähi-itää pitkään vaivannut kuivuus on osaltaan ajanut maanviljelijöitä kaupunkeihin ja lisännyt työttömyyttä sekä turhautumista.

Jo 170 maata on jättänyt omat panosehdotuksensa Pariisin ilmastosopimukseen. Kattavuus on tärkeää, sillä yhden valtion jättäytyminen pois lisää muiden taakkaa, Kosonen korostaa.

Kososen mukaan varjopuolena on vapaamuotoisten panosten hajanaisuus.

Osalla maista on kirjattuna tarkkoja lukuja toimenpiteineen, toisilla tavoitteet ovat epämääräisempiä.

Tähänastisten panosten yhteismerkitys, lämpenemisen hillitseminen hieman alle 3 asteeseen, tarkoittaa edelleen muun muassa merenpinnan nousua, meriekosysteemien tuhoutumista sekä luonnon ääri-ilmiöiden todennäköisyyden lisääntymistä.

Suomen näkökulmasta tärkeä hiilinielun laskentamallin muuttaminen ei ole Pariisissa agendalla.

– Aiomme kuitenkin pitää asiaa esillä, jotta malliin saadaan tulevaisuudessa muutos, emmekä ole enää EU:n hyvityksen varassa, Pariisin kokoukseen osallistuva Kosonen kertoo.

Nykymallin mukaan supistuva metsäpinta-ala on katsottu päästöiksi, vaikka Suomen metsänhoidon nielu on selvästi suurempi kuin metsäkadosta syntyvä päästö.

Ilmastonmuutoksen torjunta ei ole rakettitiedettä, vaan hyviä ratkaisuja on maailmassa valmiina, Kosonen huomauttaa.

– On laskettu, että kyseessä on jopa 94 biljoonan euron rahavirta. On siis kyse myös valtavista taloudellisista mahdollisuuksista.

Hanna Kosonen osallistuu Pariisin kokoukseen. (Kuva: Suomenmaa)