Tiilikainen "varovaisen toiveikas" ilmastosopimuksen synnystä

Pariisin ilmastokokous alkaa maanantaina, neuvottelijat ottavat varaslähdön
Ilmastokokous

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) odottaa varovaisen toiveikkaana ensi viikolla alkavaa Pariisin ilmastokokousta.

Kokousta edeltäneissä virkamiesneuvotteluissa ei päästy niin pitkälle kuin olisi haluttu, mutta toisaalta poliittista tahtoa sovun syntymiselle tuntuu olevan, Tiilikainen arvioi.

Hän pitää myönteisimpänä merkkinä sitä, että yli 170 maata on antanut kokouksen alla oman ilmoituksena toimista ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Nämäkään eivät riitä tavoitteeksi asetetun enintään kahden celsiusasteen lämpenemistavoitteen saavuttamiseen, joten myös jatkotoimista pitäisi Pariisissa sopia.

– Tärkeimmät neuvottelukysymykset Suomen ja EU:n kannalta liittyvät siihen, millä tavalla näitä pidemmän aikavälin tavoitteita saadaan Pariisin sopimuksessa kirjattua, Tiilikainen sanoo.

Toiveikkuutta Pariisin neuvottelujen osalta lisää myös se, että aiemmasta poiketen nyt myös selvä enemmistö talouselämästä pitää sopimukseen pääsyä toivottavana.

– Silti sopimus tarvitaan. Vaikka yrityksillä on halua toimia ilmastomyönteisesti, tämä sopimus antaa varmuuden siitä, että tämä on se suunta, mihin maailmaa on menossa, Tiilikainen sanoo.

Pariisin kokous alkaa virallisesti maanantaina, kun kaupunkiin kokoontuvat yli 150 valtion johtajat. Suomesta paikalla on presidentti Sauli Niinistö.

Virkamiesneuvottelijat ottavat varaslähdön ja tapaavat toisensa jo sunnuntaina.

Ensimmäisen viikon jälkeen neuvotteluihin liittyvät mukaan ympäristöministerit. Ilmastokokouksen on määrä päättyä 11. joulukuuta.

  • .