Keskustan Könttä vaatii sopimuspalokuntien toiminnan turvaamista: "Sisäministeriön on otettava johtajuus"

Paloturvallisuus

Keskustan kansanedustaja Joonas Könttä on huolissaan Suomen paloasemaverkoston tulevaisuudesta.

Könttä on jättänyt sisäministeri Maria Ohisalolle (vihr.) kirjallisen kysymyksen siitä, kuinka sopimuspalokuntien asema turvataan ja taataan nykyisen kaltainen koko maan kattava paloasemaverkosto.

Köntän mukaan sopimuspalokuntien toiminta perustuu varallaolojärjestelmään, joka on hiljattain useissa oikeusistuimissa todettu työoikeudellisesti kestämättömäksi.

– Meillä ei ole varaa katsoa sivusta, kun suomalaisten turvallisuudelle elintärkeiden sopimuspalokuntien tulevaisuus on vaakalaudalla. Ilman sopimuspalokuntia emme pärjää.

– Sisäministeriön on otettava johtajuus tämän vastuullaan olevan kysymyksen ratkaisemisessa. Asia on tärkeä koko Suomessa, hän muistuttaa.

Keskisuomalaisedustajan mukaan koko maan kattava paloasemaverkosto nojaa vahvoihin pelastuslaitoksiin, joita täydentävät sopimuspalokunnat.

Sopimuspalokunnat ovat Köntän mielestä korvaamaton osa suomalaista järjestelmää erityisesti maakuntien Suomessa.

– Epäselvä tilanne on johtanut epävarmuuteen sopimuspalokuntien jatkosta. Hallitusohjelman tärkeän kirjauksen mukaisesti nyt on parannettava sopimuspalokuntalaisten toimintaedellytyksiä ja tilanne on saatettava kestävälle pohjalle kaikkialla Suomessa. Koko maassa on ihmisille taattava turvallinen arki, Joonas Könttä linjaa.