Keskustan Kinnunen Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnan varajäseneksi

Euroopan neuvosto

Keskustan kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan jäsen Mikko Kinnunen on valittu Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnan varajäseneksi.

– Olen jatkossa ainoa Pohjois-Suomesta kotoisin oleva kansanedustaja Euroopan neuvostossa. Tuon työskentelyyn sopivasti pohjoista näkökulmaa, Kinnunen kertoo tiedotteessaan.

Suomen valtuuskunnassa on viisi varsinaista jäsentä ja viisi varajäsentä. Sekä varsinaiset että varajäsenet osallistuvat säännöllisesti Euroopan neuvoston viiden päivän istuntoihin neljä kertaa vuodessa Strasbourgissa. Kinnunen toimii myös Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnan ja osaamisen ja kulttuurin valiokunnan jäsenenä. Hän pitää uutta tehtäväänsä suuressa arvossa.

– On kunnia-asia päästä Euroopan vanhimman ja laajimman poliittisen yhteistyöjärjestön jäseneksi. Pääsen tutustumaan toimintaan heti kesäkuussa järjestettävässä täysistunnossa, Toivon voivani osallistua istuntojen ohessa myös kulttuuri-, tiede-, koulutus- ja mediakomitean työskentelyyn, jolloin voin verrata suomalaisia, pohjoismaisia ja eurooppalaisia käytäntöjä, Kinnunen sanoo.

Euroopan neuvosto perustettiin toisen maailmansodan jälkeen rauhan ja yhteistyön turvaamiseksi Euroopassa. Kinnusen mukaan yhteistyön arvo näkyy erityisellä tavalla juuri nyt.

– Euroopan valtiot ovat eläneet sovussa jo pitkään, ja suuri syy tähän on pitkälle kehittynyt yhteistyö. Tätä työtä on erittäin tärkeää jatkaa varsinkin nyt, kun Venäjä pyrkii muuttamaan koko Euroopan turvallisuusjärjestyksen. Rakennamme yhdessä rauhaa ja kriisinkestävyyttä. Siinä kulttuurilla ja koulutuksella on tärkeä tehtävänsä, Kinnunen näkee.

Euroopan neuvosto perustettiin vuonna 1949. Suomi liittyi jäseneksi vuonna 1989. Nykyisin jäsenmäärä on 46, koska Venäjä erotettiin järjestöstä hyökkäyssotansa vuoksi. Lisäksi Valko-Venäjä ei ole neuvoston jäsen. Työn tuloksena on syntynyt muun muassa 200 eri alojen eurooppalaista yleissopimusta.