Keskustan Katainen ja Leppä: Lisää joustoa EU:lta suurpetojen kannansäätelyyn – Pedot kuuluvat luontoomme, mutta eivät pihoille tai kotieläinten kimppuun

Euroopan komissio on esittänyt tiukennuksia suurpetojen kannanhoidollisen metsästykseen EU:n luontodirektiivin uudessa tulkintaohjeluonnoksessa.
Suurpedot

Europarlamentaarikko Elsi Katainen (kesk.) sekä maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) vaativat joustoa EU:lta joustoa suurpetojen kannanhoidolliseen metsästykseen.

Katainen ja Leppä puhuivat petopolitiikkaa käsittelevässä seminaarissa maanantai-iltana Euroopan parlamentissa.

Kaksikko muistuttaa tiedotteessaan, että suurpetojen ja erityisesti susien määrä on kasvussa koko Euroopassa, ja viime viikkoina myös Suomessa on raportoitu susihavainnoista ympäri maata.

– Suurpetojen kannanhoidollinen metsästys on jäsenmaiden asia. Kun me puhumme petojen suojelusta, on puhuttava myös maaseudun asukkaiden, elinkeinojen, metsästysperinteiden ja kotieläinten suojelusta, Katainen linjasi seminaarissa.

Tilaisuudessa alustanut ministeri Leppä korosti, että luontodirektiivin soveltaminen ja suurpetojen kannanhoidollinen metsästys kuuluu jäsenmaille.

–  Pedot kuuluvat luontoomme, mutta eivät ihmisten pihoille tai kotieläinten kimppuun. Tarvitsemme monipuolista työkaluvalikoimaa suurpetokonfliktien hallitsemiseksi. Siksi pidän erittäin tärkeänä, että jäsenmailla on riittävästi joustoa harjoittaa kunkin maan olosuhteisiin soveltuvaa petopolitiikkaa.

Euroopan komissio on esittänyt tiukennuksia suurpetojen kannanhoidollisen metsästykseen EU:n luontodirektiivin uudessa tulkintaohjeluonnoksessa.

Kataisen mukaan petopolitiikassa unionin pitää ottaa huomioon pohjoisten yhteisöjen ja elämäntavan erityispiirteet.

– Susi, karhu ja ilves ovat osa suomalaista ja eurooppalaista luontoa niin hyvässä kuin pahassa. Kantoja on saatava hoitaa jatkossakin vastuullisesti ja kestävästi, Katainen totesi.

Luontodirektiivi on osa EU:n luonnonsuojelulainsäädäntöä. Sen tarkoituksena on suojella luonnon monimuotoisuutta, kestävää kehitystä ja elinvoimaisia lajikantoja nisäkkäistä, hyönteisiin ja sammaliin.