Keskustan Kärnä vastustaa lyijykieltoa – ”Kanalinnustuksessa lyijyä tarvitaan edelleen”

Metsästys

Keskustan kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Mikko Kärnä kertoo toivoneensa, että maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä olisi puolustanut lyijyhaulien käyttöä kanalinnustuksessa Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa.

– Näin ei valitettavasti tapahtunut, Kärnä toteaa tiedotteessaan.

Leppä varoitti lehdessä metsästäjiä lyijyn käytön terveysriskeistä ja kertoi luopuneensa lyijystä hirvimetsällä.

– Kannatan itsekin lyijyn vähentämistä metsästyksessä, mutta sen tulee tapahtua vapaaehtoisesti eikä pakolla. Kanalinnustuksessa lyijyä tarvitaan edelleen, eikä sille ole olemassa edullisia ja toimivia vaihtoehtoja, Kärnä sanoo.

– Metsästetyn riistan kautta elimistöön päätyvä lyijy on myös varmasti pienimpiä altistumisen lähteitä, erityisesti kanalinnustuksessa, hän lisää.

Kärnä muistuttaa, että keskustan maa- ja metsätalousvaliokuntaryhmä on ottanut jyrkän kannan EU:n suunnittelemaa lyijyn totaalikieltoa vastaan.

– Suomen on nyt puheenjohtajamaana tyrmättävä komission esitys. En aio itse selittää metsästäjille, miksi patruunat eivät enää maksa 50 senttiä kappale, vaan 6–8 euroa kappale. Jos tähän mennään, sen selittelyn saa sitten hoitaa joku muu. Vedän rajan tähän, kansanedustaja sanoo.