Keskustan Aittakumpu esittää myös kirjaostoja kulttuurisetelin piiriin: "Lukemisen hyödyt ovat kiistattomat"

Kulttuuriseteli

Keskustan kansanedustaja Pekka Aittakumpu esittää, että monien työnantajien tarjoamilla kulttuuriseteleillä voisi jatkossa ostaa myös kirjoja omaan käyttöön.

Aittakumpu on valmistellut asiasta lakialoitteen, johon hän kerää kansanedustajien allekirjoituksia.

– Työnantajan tarjoamaa verovapaata kulttuurietua eli kulttuuriseteliä voi käyttää muun muassa käyntiin museossa, teatterissa, konsertissa, taidenäyttelyssä, tiedekeskuksessa tai urheilutapahtumassa tai näihin liittyvillä messuilla. Kulttuuriseteliä laajennettiin viime syksynä myös virtuaalisiin kulttuuritapahtumiin, edustaja muistuttaa.

Aittakummun mielestä olisi perusteltua mahdollistaa kulttuurisetelillä myös kirjojen ostaminen omaan käyttöön.

– Tällä tavalla voisimme tukea myös lukuharrastusta ja kirjallisuusalan elinvoimaa. Kirjallisuuden lukeminen ja harrastaminen on sekä ihmiselle että yhteiskunnalle tärkeää kulttuuritoimintaa. Lukemisen hyödyt ovat kiistattomat, hän vakuuttaa.

Pekka Aittakummun mukaan alati monimutkaisempi yhteiskunta, digitalisoituminen ja valeuutisten yleistyminen edellyttävät jokaiselta yhä vahvempaa lukutaitoa.

– Tutkimusten mukaan lukeminen kehittää paitsi erilaisten tekstien ymmärtämistä ja medialukutaitoa myös empatiakykyä ja sosiaalisia taitoja. Lukeminen vähentää stressiä ja ehkäisee ikääntymisen aiheuttamia sairauksia kuten aivojen rappeutumista ja dementiaa.

Aittakumpu sanoo, että suomalaiset tiedostavat lukemisen hyödyt, mutta entistä useampi suomalaisvanhempi ei itse pidä lukemisesta.

– Vanhempien lukutottumuksilla on merkittävä vaikutus lasten luku- ja kirjoitustaitojen muodostumiseen ja koulumenestykseen. Lasten ja nuorten lukutaito on monin paikoin hälyttävän heikko. Olisi siksikin perusteltua, että kulttuurisetelillä voitaisiin tukea myös lukuharrastusta, hän huomauttaa.

Kommentit (1)

  • Lukija23

    oon lähikuukaosina huomanna, että kirjastoihin on ostettu suuret määrät myös silkkaa joutavaa roskakirjallisuutta. valittakoon kirjastojen kirjahankinnoista päättämään talkoohenkisiä, viksuja kansam miehiä ja naisia!!!
    on vaikuttanut siltä, että osasta kirjastojen tädeistä, sedistäkin on kehittynyt oma litteräärirotunsa, joka omia mieltymyksiään myötäellen on yhteisin varoin ostattanut kirjastoihin suuret määrät joutavaa, ala-arvoistakin aineistoa. miljoonat suomalaiset eivät ole kirjastojen entisiäkään kirjoja lukeneet.
    lehtitilaustenkin määrä puolitettakoon!!! luontokin siitä kiittää!!!

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen