Keskustalaiset vaativat loppua "jalkapuurangaistukselle" – Oikeusministeri Henriksson lupasi helpotusta velallisten piinaan

Eduskunta

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonilla (r.) oli keskiviikkona myönteisiä uutisia keskustan kansanedustajille, jotka ovat jo pitkään pitäneet esillä ylivelkaantuneiden ahdinkoa.

Ministeri kertoi eduskunnassa, että esitys maksuhäiriömerkintöjen säilyttämisaikojen lyhentämiseksi on parhaillaan lausuntokierroksella.

Esityksessä maksuhäiriömerkintä voisi poistua 30 päivässä. Merkintä siis säilyisi vain yhden kuukauden ajan siitä, kun maksu on maksettu.

Lisäksi positiivinen luottorekisteri on Henrikssonin mukaan siirtynyt oikeusministeriössä valmisteluvaiheeseen.

Positiivisella luottorekisterillä tarkoitetaan tietokantaa, josta luoton myöntäjä näkee reaaliaikaisesti hakijan lainamäärät ja tulotiedot.

– Meillä on kohta sellainen tilanne, että sekin voi lähteä lausuntokierrokselle. Ja tarkoitus on, että laki saataisiin tänne eduskuntaan vielä tämän vuoden puolella, ja tarkoitus olisi myös, että se positiivinen luottotietorekisteri voitaisiin ottaa käyttöön vuonna 2024.

Rekisterin käyttöönotto on viivästänyt Henrikssonin mukaan teknisten syiden takia.

Keskusta on koonnut toimenpidepaketin kotitalouksien ja yritysten ylivelkaantumisen torjumiseksi.

Ohjelmatyötä vetäneen kansanedustaja Markus Lohen (kesk.) mukaan puolue haluaa tarjota talousongelmiin joutuneille mahdollisuuden uuteen alkuun aikaisempaa nopeammin.

Keskusta aikoo julkaista yksityiskohtaiset ehdotuksensa lähiaikoina.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen (kesk.) muistutti ministeri Henrikssonia siitä, että muutosta maksuhäiriömerkintöihin on useasti vaadittu yli hallitus–oppositio-rajojen.

– Tuntuuhan se häpeärangaistukselta ja jonkunlaiselta jalkapuussa olemiselta, että kun ihminen on ne velkansa suorittanut, niin vielä pitkään se maksuhäiriömerkintä siellä sitten roikkuu ja vaikeuttaa normaalia elämää ja elämässä eteenpäin menemistä. 

Myös kansanedustaja, keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen peräänkuulutti hallitukselta laajaa palettia erinäisiä toimenpiteitä, jotka helpottaisivat velallisten ja taloudellisissa vaikeuksissa kärvistelevien asemaa.

Jo noin 400 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä. Se tekee esimerkiksi vuokra-asunnon saamisesta hyvin hankalaa.

Henrikssonin mukaan oikeusministeriö on vaalikauden aikana ryhtynyt moniin toimiin, joilla ylivelkaantumista voitaisiin torjua nykyistä paremmin.

Ministeri viittasi esimerkiksi yhteishankkeeseen Suomen Pankin kanssa. Projektin tavoitteena on vahvistaa kansalaisten talousosaamista.

Henriksson kertoi eduskunnalle aikovansa esittää hankkeelle lisämäärärahaa huhtikuun kehysriihessä.