Keskustalaiset hehkuttavat F-35-hankintaa – Saarikon mielestä historiallinen panostus

Hävittäjähankinta

Keskustalaiset kiittelevät Suomen hävittäjävalintaa. Hallitus päätti, että Suomen seuraavat hävittäjälentokoneet ovat yhdysvaltalaista, Lockheed Martin-yhtiön F-35-mallia.

Puolueen puheenjohtaja Annika Saarikko kirjoittaa Twitterissä, että kyseessä on ”historiallinen panostus maanpuolustukseemme”.

– Olen päätökseemme erittäin tyytyväinen. Velvollisuutemme on rakentaa maanpuolustustahtoa ja -kykyä sukupolvesta toiseen. Iso kiitos puolustusministeri Antti Kaikkonen ja puolustushallinto lujasta työstänne.

Eduskunnan puolustusvaliokunnan jäsen Eeva Kalli kirjoittaa Facebookissa, että ”kyseessä on merkittävä päätös, joka tukee Suomen puolustusjärjestelmän kykyä ja uskottavuutta vuosikymmeniksi eteenpäin.”

Valtioneuvosto on tänään päättänyt F-35 monitoimihävittäjien hankinnasta.Kyseessä on merkittävä päätös, joka tukee Suomen puolustusjärjestelmän kykyä ja uskottavuutta vuosikymmeniksi eteenpäin. 🇫🇮

Julkaissut Eeva Kalli Perjantaina 10. joulukuuta 2021

Valiokuntavastaava Joonas Könttä nostaa kannanotossaan esille lukuisia hyviä puolia.

– F-35 päätöksessä on huomioitu koneiden huoltovarmuus, teollinen yhteistyö ja elinkaarikustannukset. Suorituskykyinen kone yhdistettynä kaikkiin näihin kriteereihin turvaa Suomen ilmapuolustuskyvyn ja -valvonnan pitkälle tulevaisuuteen

Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän mukaan päätös on ”hyvä, perusteltu ja Suomen puolustusta vahvistava”. Kansanedustaja Pekka Aittakumpu toteaa puolestaan omassa tviitissään, että ”paras hävittäjä valittiin”.

Puolustusvaliokunnan varajäsen Mikko Savola kehuu omissa tviiteissään valintaprosessia.

– Lockheed Martinin F35 -monitoimihävittäjä on seuraava ilmapuolustuksemme runko. Hyvä valintaprosessi missä Eduskunta pidettiin hyvin ajantasalla.

– Suomi on tehnyt HX -hankinnan erittäin avoimesti. Eräs konkari sanoi, että Puolustusvaliokuntaa on informoitu paremmin kuin hallitusta 1990-luvulla Horneteja hankittaessa. Avoimuutta korostaa myös nyt pidetty hyvin yksityiskohtainen tiedotustilaisuus.