Keskustakonkari toppuuttelee intoilua sähkö-Suomesta: "Meillä hajautettu biotalous kulkee sähköisen utopian edellä"

Energiapolitiikka

Keskustan entinen varapuheenjohtaja Timo Kaunisto varoittelee luottamasta liikaa utopianäkymään tulevaisuuden sähkö-Suomesta.

– Tässä kohtaa ei pitäisi tehdä samanlaisia virheitä, mitä vahtisokeus tuotti fossiilitalouden läpimurrossa. Näyttää siltä, että olemme siirtymässä vain riippuvuudesta toiseen, hän kirjoittaa Suomenmaa blogissaan.

Kaunisto muistuttaa, että keskustan johdolla Suomi on määrätietoisesti vahvistanut energiaomavaraisuuttaan rakentamalla biotalouteen perustuvaa järjestelmää.

– Monet kettuilut olemme kestäneet risupaketeista ja sekoitevelvoitteista mutta niin vain olemme hilanneet itsemme Euroopan kärkimaiden joukkoon.

SÄHKÖISTYKSESSÄ mättää Kauniston mukaan kaksi suurta kysymystä.

– Kuinka tuotetaan kestävällä tavalla ja kuinka varastoidaan kestävällä tavalla. Melkein yhtä suuri kysymys on, kuinka sähköä siirretään kestävällä tavalla, hän kyselee ja käy läpi eri energiatuotantomuotojen ongelmia ja uhkatekijöitä.

Nopea hyppy sähkö-Suomeen ei Timo Kauniston mielestä istu sellaisenaan keskustalaiseen tiekarttaan.

– Keskustan luonto -ohjelmaa tehdessämme päädyimme korostamaan pitkää keskustalaista linjaa uusiutuvien luonnonvarojen Suomesta. Meillä hajautettu biotalous kulkee sähköisen utopian edellä. Sähkön osuus tulee varmuudella kasvamaan mutta tavoitellussa aikataulussa edessä olisi kallis katastrofi, konkaripoliitikko huomauttaa.