Keskustajäsen perustuslakivaliokunnan uutispommista: Kukin teki oman juridisen arvionsa, tiukka viesti uusista paketeista haaveileville

EU:n elpymispaketti

Keskustalaiset eivät saaneet puolueen suunnasta minkäänlaista ohjausta, kun perustuslakivaliokunta käsitteli EU:n elpymispakettia, kansanedustaja Mikko Kinnunen (kesk.) sanoo.

– Me valiokunnan keskustalaiset jäsenet emme myöskään keskenämme tehneet mitään ryhmäpäätöstä. Kukin teki oman juridisen arvionsa, kuten perustuslakivaliokunnassa pitääkin tehdä, Kinnunen kertoo Suomenmaalle.

Perustuslakivaliokunnan politisoitumisesta on käyty viime aikoina kiivasta keskustelua, mutta Kinnusen mukaan sen jäsenet saivat punnita elpymispakettia rauhassa.

– Olemme saaneet työrauhan. Se on arvokasta perustuslakivaliokunnan arvovallan ja tulevaisuuden kannalta.

Perustuslakivaliokunnan odotettu lausunto osallistumisesta 750 miljardin euron koronapakettiin valmistui tänään tiistaina.

Valiokunnan mukaan rahastoon osallistuminen edellyttää eduskunnan täysistunnossa kahden kolmasosan enemmistön. Asia ratkesi äänestyksessä äänin 9–8.

Kaikki valiokunnan kolme keskustalaista kansanedustajaa äänestivät linjaa, jonka mukaan täysistunnossa tarvitaan kaksi kolmasosaa äänistä.

Kinnunen perustelee kantaansa sillä, että elpymispaketissa on kyse merkittävästä toimivallan siirrosta jäsenvaltioilta EU:lle.

– Perussopimuksia tulkitaan sen verran uudella tavalla, että minun mielestäni pitää olla suuri joukko kansanedustajia, jotka sen (osallistumisen elpymispakettiin) hyväksyvät.

Kinnunen pitää hyvänä sitä, että kansanedustajat joutuvat puoluekirjoihinsa katsomatta pohtimaan paketin merkitystä Suomen ja EU:n tulevaisuuden kannalta.

Äänestyksen on odotettu aiheuttavan päänvaivaa etenkin oppositiopuolue kokoomuksessa, joka on perinteisesti vetänyt EU-myönteistä linjaa. Tällä kertaa sen edustajat ovat kuitenkin kritisoineet pääministeri Sanna Marinin (sd.) johdolla neuvoteltua elpymispakettia.

Kokoomus käsittelee asiaa vielä tiistaina ryhmäkokouksessaan.

Myös Kinnunen löytää sopimuksesta parantamisen varaa. Keskustaedustaja sanoo keskittyneensä paketin juridisiin puoliin. Seuraavaksi on vuorossa poliittinen arviointi.

Hän ei ole vielä päättänyt, miten aikoo äänestää, kun elpymispaketti saapuu täysistuntoon.

Perustuslakivaliokunnan ilmoitus vaarantaa koko elpymispaketin, sillä sen toteutuminen edellyttää kaikkien jäsenvaltioiden hyväksynnän.

– Tämä on merkittävä viesti EU:lle siitä, että tämän tulee todellakin olla kertaluontoinen paketti. Euroopassa on tahoja, jotka jo suunnittelevat uutta rahastoa. Me annamme jäsenvaltiona selkeän viestin, ettei tällaisia voi tehdä kevyin perustein.

Jos paketti kaatuisi Suomen vastustukseen, Kinnunen uskoo, että EU-tason neuvottelut alkaisivat uudelleen.

Hän ei kuitenkaan halua arvioida sitä, voisiko paketin lykkääntyminen aiheuttaa takapakkia koronakriisistä toipuvan unionin taloudelle.

Kansanedustaja kokee, että päätöksen tueksi tarvitaan vielä taloustieteilijöiden arvioita.