Keskustaedustajat tyrmäävät ay-liikkeen ärhentelyn – Kärsijöinä lapset ja vanhukset, tavoitteena maksimoida vasemmiston vaalivoitto
Ammattiyhdistysliikkeen työtaistelutoimille ei heru keskustan kansanedustajien riveistä ymmärrystä.
Vaikka hallitus sai eduskunnalta hyväksynnän työllisyyspolitiikalleen keskiviikon luottamusäänestyksessä, ammattiliitot ovat jatkaneet työtaistelusuunnitelmien hiomista.
Esimerkiksi SAK:lainen Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL aloittaa ensi viikon alussa kaksipäiväisen poliittisen lakon, joka asettaa palvelutalojen ja päiväkotien ruokahuollon vaakalaudalle.
Myös Teollisuusliitto hautoo Ylen tietojen mukaan useamman päivän lakkoa.
Kansanedustaja Aila Paloniemen (kesk.) mielestä ay-liikkeen toimet halveksivat demokratiaa.
– Tässä on menty aivan liian pitkälle. Ay-järjestöt yrittävät päättää, minkälaisia lakiesityksiä eduskunnassa voidaan antaa.
Neljännen kauden kansanedustaja paheksuu erityisesti JHL:n lakkoa, sillä hallituksen valmistelema irtisanomislaki ei koskettaisi liiton jäseniä lähes ollenkaan.
– Ay-liikkeen toiminta kertoo siitä, että halutaan ottaa hinnalla millä hyvänsä kova vaalivoitto vasemmistopuolueille, Paloniemi toteaa.
Hän kuitenkin uskoo, että pitkittyessään työtaistelut voivat syödä ay-liikkeen ja vasemmisto-opposition kannatusta.
Paloniemi on huolissaan konsensuspolitiikan hapertumisesta samalla, kun suomalaisen yhteiskunnan suuria rakenteita pitää uudistaa kovalla kädellä.
Sote- ja maakuntauudistuksen jälkeen on vuorossa valtava sosiaaliturvan uudistamisurakka.
Kuitenkin jo irtisanomislain kohdalla neuvottelut ovat olleet tuskien taival.
– Pärstäkerroinlaista puhuminen on niin paksua propagandaa. Ei kukaan palkkaa ihmisiä, jotta pääsisi irtisanomaan, Paloniemi tuhahtaa.
Myös kansanedustaja Mikko Savola (kesk.) paheksuu sitä, että JHL:n kiivailu osuu lapsiin, nuoriin ja vanhuksiin.
Poliitikko näkee, että ay-liike on ryhtynyt vaalityöhön vasemmistopuolueiden hyväksi.
– Hallitusta ja poliitikkoja vastaan saa kyllä osoittaa mieltä, mutta ei tavan kansalaisia voi panna kärsimään. Kun ay-liike ampuu tällaista asiaa (irtisanomislakia) tykillä, se sahaa omaa oksaansa ja syö uskottavuuttaan. Uskon, että kansalaiset näkevät, että ay-liikkeen puolella menee yli. Jokainen voi itse miettiä, maksaako jäsenmaksunsa ihan oikeista asioista, Savola sivaltaa.
Savolan mukaan irtisanomislaki on työllistämislaki, jolla rohkaistaan pien- ja mikroyrittäjiä palkkaamaan lisää työvoimaa.
Kansanedustaja on käärmeissään siitä, että ay-liike ja vasemmistopuolueet ovat maalanneet yrittäjistä kuvaa, joka ei pidä paikkaansa.
– Yrittäjät ovat itsensä likoon laittaneita ihmisiä, jotka työllistävät vielä muitakin. Keskusta haluaa aktiivisesti löytää uusia keinoja, jotta yrittäjät pärjäävät.
Hallitusta on parjattu niin oppositiopuolueiden kuin Hakaniemen ay-pomojen suunnasta haluttomuudesta neuvotella työmarkkinakysymyksistä kolmikantaisesti.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kuitenkin kertoi eduskunnassa tiistaina olevansa neuvoton, koska ay-puolen keskusjärjestöpomoilla ei ole mandaattia neuvotella hallituksen kanssa.
Savola ihmettelee, mitä tekee sellaisilla johtajilla, joilla ei ole neuvotteluvaltuuksia.
– Olen tottunut siihen, että johtaja johtaa edestä ja pyrkii aktiivisesti hakemaan ongelmiin ratkaisuja – ei pelkästään vastusta.