Kauppalehti: Suomella 240 miljoonaa vanhoja saatavia muilta mailta – Irak, Pohjois-Korea ja Zimbabwe listan kärjessä

Ulkomaankauppa

Suomen valtiolla on valtiontakuurahaston tilinpäätöksen perusteella noin 240 miljoonan euron verran takaisin perittävää velkaa kymmeneltä eri valtiolta, kertoo Kauppalehti.

Lehden mukaan Kreikka ryhtyi maksamaan tässä kuussa aikataulun mukaisesti Suomen sille myöntämää kahdenvälistä velkaa takaisin.

Kyseessä oli 3,4 miljoonan euron suuruinen ensimmäinen maksuerä miljardin euron kahdenvälisestä lainasta, jonka Suomi myönsi Kreikalle viime vuosikymmenen alussa.

Työ- ja elinkeinoministeriön yhteydessä olevan valtiontakuurahaston vuoden 2019 tilinpäätös osoittaa, että Suomella on saatavia muiltakin mailta.

Eniten velkaa Suomelle on Irak, jolta Suomella on saatavia 161,2  miljoonaa euroa. Pohjois-Korealta saatavia on 32,9 miljoonaa ja Zimbabwelta 21,9 miljoonaa euroa.

Kärkikolmikko erottuu kymmenen maan listalla selvästi. Loput ovat Suomelle velkaa muutamista miljoonista joihinkin satoihin tuhansiin euroihin.

Valtion rahoitusyhtiö Finnveran aluepäällikkö Outi Homanen kertoo lehdelle, että velat ovat muodostuneet vanhoista vientiluotoista, jotka ovat menneet perintään, koska niitä ei ole maksettu asianmukaisesti. Saatavat ovat pääosin tulleet ennen vuotta 1999 myönnetyistä takauksista.

Irakin suurten saatavien taustalla on 1980-luvun rakennusvienti, jolle on kertynyt korkoja.

Pohjois-Korean velkojen taustalla on sinne 1970-luvulla Suomesta valtion takauksella toimitettu paperitehdas. Zimbabwen saatavat taas liittyvät voimalaitosinvestointeihin.

Finnverasta kerrotaan, että Pohjois-Koreaa, Zimbabwea ja Libyaa pyritään muistuttamaan niiden velasta Suomelle ja perintää näistä maista jatketaan aktiivisesti. Mahdollisuuksia ei kuitenkaan pidetä hyvinä.