Kärnä teki rikosilmoituksen Helsingin kaupungista – ”Kaupunki tietää, että lumen mukana mereen päätyy tonnikaupalla roskaa”

Valtuutettu Terhi Peltokorpi antaa tulitukea: ”Täysin käsittämätöntä, että tätä ongelmaa yritetään vähätellä”
Ympäristö

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) on tehnyt rikosilmoituksen Helsingin kaupungista. Kärnä katsoo, että kaupunki syyllistyy ympäristörikokseen jatkaessaan puhdistamattoman lumen kaatamista Itämereen Hernesaaressa.

– Kaupunki perustelee lumen kaatamista mereen muun muassa sillä, että lumen kuljettaminen muualle aiheuttaisi hiilidioksipäästöjä. Perustelu on aivan naurettava. Ei Itämeren puhtautta ja hiilidioksipäästöjä voi asettaa tällä tavoin vastakkain, Kärnä sanoo.

Keskustaedustaja toteaa lumen mereen kaatamisen olevan lain mukaan sallittua, mutta tässä tapauksessa kyse ei ole hänen mielestään ainoastaan lumen kippaamisesta.

– Kaupunki tietää, että lumen mukana mereen päätyy tonnikaupalla roskaa ja miljoonia mikromuovipartikkeleita. Siitä on olemassa selkeää tutkimustietoakin.

– Asiantilan ollessa kaupungin tiedossa en katso, että kyseessä olisi pelkän lumen kaataminen mereen, vaan tietoinen jätteiden kaataminen mereen, Kärnä perustelee rikosilmoitustaan.

Helsingin kaupunginvaltuusto on vuonna 2019 tehnyt päätöksen, että lumen kaataminen mereen lopetetaan, Kärnä muistuttaa.

Keskustalainen Helsingin kaupunginvaltuutettu Terhi Peltokorpi antaa Twitterissä Kärnälle tulitukea. Peltokorpi kirjoittaa olevan ”täysin käsittämätöntä, että tätä ongelmaa yritetään vähätellä” ja terävöittää, että Itämeren kunnon tulee olla myös Helsingin asia.

– Helsinki on Suomen ainut kaupunki, joka kippaa lunta mereen.

Keskustelua Twitter-ketjussa herättävät myös maatalouden Itämereen kulkeutuvat päästöt. Peltokorpi muistuttaa, että maataloudessa päästöjä on jo saatu vähennettyä esimerkiksi peltojen kipsikäsittelyillä. Ympäristöministeriökin tutkii maatalouden ravinnepäästöjä ja vähentämistoimenpiteitä näille paraikaa.

Kaupungin taholta julkisuuteen on kerrottu, että Helsingillä on ongelmia esimerkiksi lumi-infrastruktuurin kanssa.

– Helsingin maankäytössä ei ole toteutettu suunnitellusti riittävää määrää vastaanottopaikkoja, kaupungin kunnossapitoyksikön päällikkö Tarja Myller kuvasi Helsingin Sanomille viime viikolla.

Samassa HS:n artikkelissa kerrotaan, että kaupunki selvittää, millä tavalla lumenkaatojärjestelmä saadaan sekä toimivaksi että ympäristön kannalta kestäväksi. Käynnissä on esimerkiksi innovaatiokilpailu, jolla haetaan uusia keinoja lumen käsittelyyn.

Ympäristöministeriökin on selvittänyt lumiasiaa. Se ei kuitenkaan näe, että asiaan pitäisi puuttua lailla. Jo nykyinen jätelaki ja ympäristönsuojelumääräykset mahdollistava asiaan puuttumisen.

–  Lumen mereen ja vesistöihin kaatamista koskevan täyskiellon sisällyttäminen lainsäädäntöön vaikuttaisi siten ylimitoitetulta keinolta meri- ja vesistökaatojen ympäristövaikutusten hallitsemiseksi koko Suomen näkökulmasta, selvityksen johtopäätöksissä todetaan.

Kärnän mielestä ainoa tapa lopettaa Helsingin toiminta näyttää olevan oikeusprosessi.

– Asiasta vastuulliset on nyt saatettava vastuuseen teoistaan ja mikäli poliisi tai oikeus aikanaan toteavat, että tällainen toiminta ei muka ole rikollista, on lainsäädäntöämme ehdottomasti korjattava.

Kommentit (6)

 • Lukija90

  Hyvä Kärnä! Juuuri näin. Luonto on puolellasi. Heti joku oliko Sdp poliitikko twiittasi tyyliin ”että niin sinunkin äitis”. Nuorten päättäjien pitää olla huolissaan tästä asiakokonaisuudesta. Muuten,milläs Helsinki lämpiää? Tietääkö joku?

 • Lukija6

  Asia on oikea, mutta ei kai poliisin toiminnalla voida korvata demokratiaa. Suomi ei ole poliisivaltio. Täytyy olla muita keinoja asioiden hoitamiseen. Poliisilla on tarpeeksi töitä muutenkin. Tuskin poliisi voi tähän puuttua, kun asialla on kaupungin hyväksyntä. Eiköhän Kärnä taas hae enemmänkin julkisuutta. Ihmeesti Kärnä on unohtanut Lapin puolustamisen, vaikka sivuillaan kehuu olevansa Lapin puolustaja. Yhtään Lappia koskevaa kannanottoa ei ole näkynyt.

  • Lukija4

   Poliisin toimesta mahdolliset laittomuudet tutkitaan, jonka jälkeen asia ratkaistaan tarvittaessa oikeussaleissa. Jos asiasta tulee rikostuomio, Helsingin kaupunki joutuu muuttamaan toimintansa lain mukaiseksi.

 • Lukija52

  Erinomainen asia Kärnällä, olen itsekkin ajatellut tuota asiaa, että kuinka tuon lumen kippaus on mahdollista ja vielä noin koko kansan silmien alla, välillä jopa yle uutisten ns keveänä asiana on esitelty laivan lumien hämmennystä mereen.
  Tosiaan itämerta suojellakseen on syrjäkylien mummojen pitänyt rakentaa omat puhdistuslaitteensa kalliilla rahalla, ja toiset porsastelee julkisesti saman suojellun veden äärellä!
  Ihmettelen näitä koljosia kun he yrittää kääntää asian maajussien viaksi, vaikka oma törkyporukka sotkee julkisesti meren!

  • Lukija90

   Just så. Mtv3 ei maininnut edes Kärnän juttua,mikä sinänsä pitäisi ylittää uutiskynnys. Tässä näemme miten pääkaupunki(Washington) keskeinen maamme media on. Vääristymää enemmän kuin lääkäri määrää. Tästä seuraa ennenpitkää Usan kehitys,mikä pitäisi torjua jo ennalta. Ihmiset kokevat epäoikeudenmukaisuutta likaisen hiilikivikylän ohjailusta. Vaalit 18.4.21 auttavat ja antavat uuden oikeudenmukaisen suunnan.

 • Lukija55

  Poliisi on tutkinut jo asian vuonna 2019. Kärnä tietää kyllä tämän, mutta populistina ei voi jättää lumisadetta hyödyntämättä. Poliisin päätös oli, että rikollista toimintaa ei ole tapahtunut.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen