Kärnä: Taiwanin Pohjois-Suomelle lahjoittamat hengityssuojaimet priimaa – “tulevat tarpeeseen koronaviruksen vastaisessa taistelussa länsirajalla“

Keskusta

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä iloitsee VTT:n testiraportista, jonka mukaisesti Taiwanin Pohjois-Suomelle lahjoittamat kirurgiset suu-nenäsuojaimet ovat priimaluokkaa.

Maskien suodastustehoksi todettiin riippumattomissa testeissä 99,7 prosenttia.

Eduskunnan Taiwan–ystävyysryhmän puheenjohtaja Kärnä kertoo tiedotteessaan olleensa järjestämässä 200 000 hengityssuojaimen lahjoitusta Suomen neljälle pohjoisimmalle sairaanhoitopiirille koronaviruksen vastaiseen taisteluun.

Hengityssuojaimet luovutettiin OYS-ERVA:n keskusvarastolle kuukausi sitten.

– On hyvin ikävää, että erilaisissa suojavarustehankinnoissa on ilmennyt myöhemmin vakavia puutteita. Esimerkiksi Lapin sairaanhoitopiirille lappilaisen yrittäjän lahjoittamat 100 000 maskia eivät täyttäneet mitään laatukriteereitä ja koska samainen yrittäjä oli toimittajana myös sairaanhoitopiirin suu-nenäsuojainhankinnassa, heräsi vakava epäilys kaikkien käytössä olevien maskien turvallisuudesta.

Taiwanin Pohjois-Suomelle lahjoittamat kirurgiset suu-nenäsuojaimet on nyt otettu virallisesti käyttöön.

– Ne tulevat tarpeeseen koronaviruksen vastaisessa taistelussa länsirajalla, Kärnä painottaa.

Kansanedustaja onkin erityisen huolissaan Meri-Lapin koronatilanteesta, joka voi kriisiytyä Ruotsin puolella todettujen tartuntaketjujen takia.

– Meidän on nyt välttämätöntä saada Ruotsi samalle viruksentorjuntalinjalle kuin muutkin pohjoismaat, sillä muuten elämä ei normalisoidu vielä pitkään aikaa, Kärnä vaatii.