Kärnä pöyristyi vihreiden nuorten vaatimuksista – “Väitteet loukkaavat, syyllistävät ja maalittavat suomalaisia tuottajia"

Ruoka

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) pöyristyi vihreiden nuorten viimeisimmistä lausunnoista. Vihreät nuoret vaativat vegaanista Suomea, eläintuotannon tukien lakkauttamisesta, lihan haittaverotusta ja vegaanisten tuotteiden suosimista julkisissa hankinnoissa.

Kärnän mielestä vihreät nuoret eivät ymmärrä, mistä he puhuvat.

– Suomi ei voi elää pelkällä vegaaniruualla ilman, että vaarannamme vakavasti huoltovarmuutemme. Liharuoka on meille lähiruokaa, eikä nurmiviljelylle löydy korvaajaa. Vihreiden nuorten kannattaisi järjestää kesäleiri Lapissa ja kokeilla siellä kurpitsan tai soijan viljelyä. Ei se vaan onnistu, Kärnä lataa tiedotteessa.

Keskustaedustaja muistuttaa, että liha on olennainen osa suomalaista tuotantoa, ruokavaliota ja elämäntapaa.

– Jos haittaveroja jollekin pitäisi säätää, niin kannattaisi aloittaa vaikka soijasta ja avokadoista, joiden viljely aiheuttaa maailmalla monenlaisia vakavia ongelmia. Mitä taas tulee julkisiin hankintoihin, niin ei niissä pidä mitään vegaanista suosia, vaan suomalaista; oli sitten kyse lihasta, kalasta tai kasviksista. 

Kärnä hämmästelee vihreiden nuorten väitteitä kategorisesta tehotuotannosta. Hän huomauttaa, että suomalainen tuotanto on tehokasta, ei tehotuotantoa.

– Eläimiä kohdellaan eettisesti, eikä tuotanto tapahdu ”liukuhihnalta” kuten Amerikoissa. Vihreiden nuorten väitteet loukkaavat, syyllistävät ja maalittavat suomalaisia tuottajia.

Kärnä jatkaa, että vihreät nuoret unohtavat kotimaisen riistan ja villikalan, jotka ovat ehdottomasti eettisintä ja ekologisinta saatavilla olevaa ruokaa.

– Tällaisen leimaavan puheen suomalaisia maataloustuottajia ja metsästäjiä kohtaan pitää loppua.

Kommentit (3)

 • Lukija4

  Maailman ilmatieteen järjestön suomalainen pääsihteeri Petteri Taalas pitää tärkeänä, että ilmastomuutos keskustelussa nostetaan faktat ja mittasuhteet keskiöön pelottelun sijaan. Tähän asti mediakeskustelussa isot ja pienet asiat ovat hänen mukaan menneet pahasti sekaisin ja tästä on aiheutunut turhaa ahdistusta ihmisille.
  Tässä on Vihreille vastausta heidän ilmastohysteriasta ja ihmisten pakottamisesta – jokainen tietää mitä suuhunsa panee.

 • VELLU TASKILA

  Kärnän ehdotus soijan verottamisesta kohdistuisi pääasiassa suomalaiseen maatalouteen, tuontisoijasta kun 95 % syötetään sioille ja siipikarjalle. Että onnea vaan.

 • Lukija55

  Kärnä odottaa pöyristymisen aiheita innokkaasti. Siinä päästään taas otsikoihin, mikä on populistille tärkeintä. Olisi paljon järkevämpää miettiä tulevaisuuden ruuan tuotantoa maltillisesti eikä aina tuijottaa peruutuspeiliin.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen