Kärnä pöyristyi vihreiden nuorten vaatimuksista – “Väitteet loukkaavat, syyllistävät ja maalittavat suomalaisia tuottajia”

Ruoka

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) pöyristyi vihreiden nuorten viimeisimmistä lausunnoista. Vihreät nuoret vaativat vegaanista Suomea, eläintuotannon tukien lakkauttamisesta, lihan haittaverotusta ja vegaanisten tuotteiden suosimista julkisissa hankinnoissa.

Kärnän mielestä vihreät nuoret eivät ymmärrä, mistä he puhuvat.

– Suomi ei voi elää pelkällä vegaaniruualla ilman, että vaarannamme vakavasti huoltovarmuutemme. Liharuoka on meille lähiruokaa, eikä nurmiviljelylle löydy korvaajaa. Vihreiden nuorten kannattaisi järjestää kesäleiri Lapissa ja kokeilla siellä kurpitsan tai soijan viljelyä. Ei se vaan onnistu, Kärnä lataa tiedotteessa.

Keskustaedustaja muistuttaa, että liha on olennainen osa suomalaista tuotantoa, ruokavaliota ja elämäntapaa.

– Jos haittaveroja jollekin pitäisi säätää, niin kannattaisi aloittaa vaikka soijasta ja avokadoista, joiden viljely aiheuttaa maailmalla monenlaisia vakavia ongelmia. Mitä taas tulee julkisiin hankintoihin, niin ei niissä pidä mitään vegaanista suosia, vaan suomalaista; oli sitten kyse lihasta, kalasta tai kasviksista. 

Kärnä hämmästelee vihreiden nuorten väitteitä kategorisesta tehotuotannosta. Hän huomauttaa, että suomalainen tuotanto on tehokasta, ei tehotuotantoa.

– Eläimiä kohdellaan eettisesti, eikä tuotanto tapahdu ”liukuhihnalta” kuten Amerikoissa. Vihreiden nuorten väitteet loukkaavat, syyllistävät ja maalittavat suomalaisia tuottajia.

Kärnä jatkaa, että vihreät nuoret unohtavat kotimaisen riistan ja villikalan, jotka ovat ehdottomasti eettisintä ja ekologisinta saatavilla olevaa ruokaa.

– Tällaisen leimaavan puheen suomalaisia maataloustuottajia ja metsästäjiä kohtaan pitää loppua.