Kärnä ja Savola: al-Holin leiriltä palaavat äidit pidätettävä ja lapsille saatava ammattiapua

Keskustan kansanedustaja, hallintovaliokunnan jäsen Mikko Kärnä vaatii, että al-Holin leiriltä karanneet ja nyt Suomeen palaavat suomalaisäidit pidätetään välittömästi.

Kärnän mukaan naisten toimet Syyriassa ja heidän yhteytensä äärijärjestö Isisiin on selvitettävä. Kansanedustaja vaatii, että naisten mukanaan tuomat lapset on otettava välittömästi huostaan.

– Nämä naiset ovat olleet tietoisesti osallisina terroristijärjestön ISIS:n toiminnassa ja näkemykseni mukaan on vahva syy epäillä, että he ovat olleet osallistuneet terrorististen toiminnan tukemiseen sekä rahoittamiseen. Tällaisten radikaalien islamistien ei voida antaa juosta maassamme vapaalla, vaan heidät on pidätettävä ja heidän tekonsa on selvitettävä. Niistä on myös annettava asianmukainen tuomio aikanaan.

Kärnä toteaa, että al-Holin leiriltä palanneet lapset tulevat tarvitsemaan erilaisia tukitoimia pitkään.

– Nämä lapset on kasvatettu kannattamaan ISIS:n ideologiaa ja he ovat joutuneet elämään hirvittävissä olosuhteissa. Sosiaaliviranomaisten on välittömästi arvioitava perheiden tilanne ja lasten turvallisuus. Lapsille on annettava kaikki heidän tarvitsemansa psykologinen apu.

Kansanedustaja korostaa, että hallituksella ei ole ollut mitään tekemistä nyt palaavien äitien ja lasten kanssa. Hän muistuttaa, että jokaisella Suomen kansalaisella on perustuslain nojalla oikeus palata Suomeen.

– Leiriltä karanneet äidit palaavat itsenäisesti ja heillä on konsulaatissa oikeus samoihin palveluihin kuin kaikilla muillakin Suomen kansalaisilla. Meidän tehtävämme on nyt varmistaa, että he eivät aiheuta maallemme mitään turvallisuusuhkaa  palatessaan.

Samaa vaatii kansanedustaja Mikko Savola (kesk.) Twitterissä. Hänen mukaansa on päivän selvää, että lapset otetaan huostaan ja vanhemmat laitetaan linnaan.

– Supon arvio on luonnollisesti keskeisin.