Kärnä haluaa purkaa Suomen kansallislinnun suojelustatuksen: "Savustetusta joutsenesta on tehtävä Suomen kansallisruokaa"

Metsästys

Keskustan kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Mikko Kärnä haluaa käynnistää joutsenten metsästyksen välittömästi.

Kärnän mukaan Suomen kansallislinnun suojelustatus tulee purkaa mahdollisimman nopeasti ja aloittaa ylisuuren kannan kannanhoidollinen metsästys. 

– Laulujoutsenten määrä kasvaa joka vuosi eksponentiaalisesti noin 10 prosentin vuosivauhtia. Mikäli joutsenkantaa ei ryhdytä hallitsemaan metsästyksellä, tulee siitä vieläkin suurempi riesa kuin valkoposkihanhesta, hän muistuttaa tiedotteessaan.

Kärnän tulkinnan mukaan joutsenen kanta on elinvoimainen ja se kestää voimakkaankin metsästyksen.

– On myös huolestuttavaa, että metsähanhi tuntuu taantuvan kaikilla alueilla joissa joutsen lisääntyy. Sen lisäksi että joutsen ajaa metsähanhien avuttomat poikaset pesiltään petojen suuhun, aiheuttaa tuo valkoinen pirulainen mittavia viljelysvahinkoja sekä rehevöittää Lapin karuja vesistöjä. Ei tässä ole mitään muita vaihtoehtoja kuin alkaa ampumaan noita vähemmäksi, hän heittää

Kärnä ymmärtää myös sen, että joutsenen asema kansallislintuna herättää tunteita.

– On kuitenkin hyvä muistaa, että kansallislintumme on aikanaan valittu postikorttiäänestyksellä. Jos minä saisin nyt äänestää, äänestäisin kansallislinnuksemme varpusta. Se on paljon hienompi lintu kuin mölyävä ja tuhoa kylvävä joutsen.

– Samalla on hyvä muistaa, että kansalliskalaksemme on aikanaan valittu ahven. Tästäkin huolimatta sitä pyydystetään ja syödään aivan normaalisti. Sama on tehtävä joutsenen kanssa ja savustetusta joutsenesta on tehtävä Suomen kansallisruokaa, edustaja paaluttaa.