Kari Hokkasen mukaan Nato-päätöksen myötä odotettavissa monenlaista kiusaa: "Se riski otettiin, kun isompaa pelättiin"

Nato-jäsenyys

Maailmanhistoria tuntee valtionjohtajia, joiden virhearvioista on aiheutunut valtavia kärsimyksiä omille ja vieraille – ja Vladimir Putin liittyi sarjaan viimeistään helmikuussa, kirjoittaa professori Kari Hokkanen Suomenmaan blogissaan.

Hokkasen mukaan hyökkäys Ukrainaan ja barbaarinen sodankäynti on nyky-Venäjän pahin virhe. Yllätyksenä Putinille tulivat ukrainalaisten taistelutahto, lännen massiivinen aseapu ja armeijan kehno suorituskyky.

– Iso tappio Venäjälle on myös Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon. Nato vahvistuu kahdella uudella sotilaallisesti ja sotateollisesti vahvalla jäsenellä. Hyökkäämällä Ukrainaan Venäjä pelästytti perinteisesti puolueettomat pohjoismaat lännen liittoon, Hokkanen kirjoittaa.

Naton jäsenyys tuo Hokkasen mukaan turvaa, mutta kasvattaa Venäjän motivaatiota aggressioon.

– Pitkä itärajamme ei enää ole kahden keskenään ystävällisissä suhteissa olevan valtion välinen, vaan aukeaa railona kuin Uuno Kailaan runossa.

Odotettavissa on monenlaista häirintää ja kiusaa. Tämä kaikki on Hokkasen mukaan pois ihmisten hyvinvoinnista.

– Tulevaisuudessa odottaa monenlaista riesaa, taloudellista varsinkin. Mutta se riski otettiin, kun isompaa pelättiin.

Hokkasen mukaan on kuitenkin hyvä, että päätös tehdään näin yksimielisesti.

– Eipähän tarvitse muita syyttää, kun päätöksen ikävät puolet alkavat näkyä. Ne ovat konkreettisempia kuin saatava lisäturva – jota toivottavasti ei jouduta koskaan testaamaan.