Kansanedustajien sopeutumisraha kuumensi tunteita eduskunnan täysistunnossa

”Jos kansanedustaja jää työttömäksi, niin sinne samaan jonoon vaan työvoimatoimistoon”
Eduskunta

Kansanedustajien sopeutumisraha kuumensi tunteita eduskunnan täysistunnossa, kun asiaa koskeva lakialoitetta käsiteltiin lähetekeskustelussa.

Kahdeksan eduskuntaryhmää pääsi viime viikolla ratkaisuun voimassa olleen sopeutuseläkejärjestelmän lakkauttamisesta.

Suurista eduskuntaryhmistä ainoana lakialoitteen ulkopuolelle jäi perussuomalaisten ryhmä.

Lähetekeskustelussakin asetelma oli perussuomalaiset vastaan muut, kun muiden ryhmien edustajat ihmettelivät kerta toisensa jälkeen perussuomalaisten linjan epäjohdonmukaisuutta.

Kummastusta herätti etenkin se, että perussuomalaisten kannattamassa ansiosidonnaisessa päivärahamallissa kansanedustajan pääomatulot eivät olisi vaikuttaneet päivärahan määrään.

Tähän asti voimassa olleessa sopeutumiseläkejärjestelmässä kritiikkiä on herättänyt erityisesti se, että siinä on huomioitu kansanedustajan ansiotulot muttei pääomatuloja.

Samaten ihmeteltiin sitä, että perussuomalaisten kannattamassa mallissa vähimmäiskorvaukseksi olisi tullut 2 400 euroa kuukaudessa, kun taas kahdeksan puolueen mallissa vähimmäiskorvaus on 2 100 euroa kuukaudessa.

Sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo kysyi, johtuuko perussuomalaisten muita puolueita avokätisempi linja ahneudesta vai laiskuudesta asioihin perehtymisessä.

– Perussuomalaisten johdonmukaisuus on täysin kateissa, kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen sanoi.

Perussuomalaisten Mika Niikon mukaan sopeutumisraha on epäoikeudenmukainen työttömyyskortistoon ja hallituksen luoman aktiivimallin piiriin joutuneita kansalaisia kohtaan.

– Meidän mielestämme jos kansanedustaja jää työttömäksi, niin sinne samaan jonoon vaan työvoimatoimistoon, Niikko sanoi.