"Kallis työnhakuprosessi ja neljän vuoden koeaika" – keskusta sai viisi uutta kansanedustajaa
Tarina keskustan vaali-illasta on apeahkoa luettavaa, mutta ilonpilkahduksiakin siihen liittyy. Ainakin siellä, missä eduskuntaan nousi uusia nimiä.
Yksi heistä on eduskuntavaalien ensikertalainen, Etelä-Savon MTK:n toiminnanjohtaja, mikkeliläinen maa- ja metsätaloustieteen maisteri Vesa Kallio, 55.
Hän vastaa maanantai-aamuna puhelimeen työpaikaltaan, jossa on laatimassa työpaikkailmoitusta sijaisen hankkimiseksi itselleen.
Häkeltyneen oloinen Kallio kertoo liikutuksen vallassa, miten hienolta tuntuvat lukuisat onnittelut ja viestit, joita hän on saanut.
– Just tässä kävi kaksikin rouvaa samasta talosta onnittelemassa. Täytyy myöntää, että ihan itkettää se lämminhenkisyys.
Juhlimaan tuore kansanedustaja ei ole vielä ehtinyt. Vaalivalvojaisiakin hän vietti Ylen Mikkelin toimituksessa. Jännitys iski siinä vaiheessa, kun ennakkoäänten tulokset tulivat.
– Olin juuri autossa palaamassa kohta 90-vuotiaiden vanhempieni luota. Halusin olla heidän tukenaan, sillä tiesin heidän jännittävän kovasti. Siinä vaiheessa tuntui hurjalta, että olin ykkösenä kepulaisista, Kallio palaa illan tunnelmiin.
Kampanja sujui hyväntuulisissa merkeissä, ja Kallio sai paljon kannustusta.
– En miettinyt tulosta, vaan menin eteenpäin ihmisen kohtaaminen kerrallaan. Minulla ei ole kokemusta aikaisemmasta kampanjoinnista, joten oli vaikea miettiä, mitä on tulossa. Tiesin, että vaalipiirissä on kotia etsiviä keskustan ääniä. Aika hyvin taisimme saada ne talteen.
IlmAiseksi menestys ei tullut.
– Rahaa meni, järjestettiin 130 tilaisuutta ja ajoin 18 000 kilometriä. Aika kallis työnhakuprosessi suurelta osin omalla kustannuksella ja neljän vuoden koeajalla, Kallio myhäilee.
Kallio on tyytyväinen Etelä-Savon saamista kuudesta kansanedustajasta. Mikkeliläisiäkin pääsi läpi kolme.
– Siinä on hyviä tyyppejä muiden puolueiden riveistä.
Uuteen työhön Kallio lähtee nöyrällä mielellä. Erityisesti koskettaa sen ajatteleminen, miten moni ihminen meni koppiin ja piirsi hänen numeronsa lipukkeeseen.
– Iloinen olen tietysti, mutta se ei ole päällimmäinen tunne. Päällimmäisenä on kokemus, että minulle on annettu aikamoinen valtakirja hoitaa yhteisiä asioita. Tunnistan sen taakan.
Suomalaiset saavat Kalliosta kansanedustajan, jolle on tärkeää pitää esillä läsnäolon merkitystä.
– Kansanedustajan tärkein ominaisuus on olla läsnä ihmisten arjessa. Se voi kuulostaa naiivilta, mutta niin ajattelen.
Toinen ensikertalainen läpimenijä on Oulun vaalipiiristä Haapavedeltä kotoisin oleva yrittäjä ja maanviljelijä Timo Mehtälä, 57.
Läpimeno ei tullut hänelle yllätyksenä.
– Osasin odottaa sitä, sillä sain kentältä niin paljon myönteistä palautetta. Puhuin yrittämisestä, ruuan- ja energiantuotannon merkityksestä, lapsiperheiden ja erityislasten asioista. Kaikki se perustui omaan kokemukseeni. Uskon, että se vakuutti äänestäjät.
Vaali-iltaa Mehtälä vietti perheensä ja tukijoukkojensa kansas Hyttikallion koululla. Paikalla oli parisataa henkilöä.
Jännitystäkään ei illasta puuttunut, sillä aluksi Mehtälän läpimeno vaikutti epävarmalta. Kun sitten viimein saatiin lasketuksi hänen ydinkannatusalueensa, Oulun eteläisen äänet, eduskuntapaikka varmistui.
– Olihan se tunnelma korkealla ja aplodit raikuivat, Mehtälä kertoo.
Itse hän ei päässyt hehkutuksen makuun.
– Minulla on koko ajan ollut levollinen mieli. Tulen politiikan ulkopuolelta. Tähän projektiin ei osaltani liity jännitystä eikä riskiä.
Mehtälä kiittelee tukiryhmäänsä hänen hyväkseen tehdystä kovasta työstä.
– Ennen kuin tuloksia oli julkaistu, toivon vain, ettei heidän työnsä menisi hukkaan.
Ensimmäinen vaalien jälkeinen päivä on mennyt kiireisissä merkeissä. Kaikki piirin uudet kansanedustajat kokoontuivat Oulussa.
– Tunnelma eri puolueiden kansanedustajien kesken oli lämmin. Siinä tunsi heti, että olemme yhdessä lähdössä ajamaan pohjoisen asioita. Tuli mukava fiilis. Ainoa huomio oli, että perussuomalaisia ei ollut paikalla.
Järjesteltävää riittää käytännön asioissa ja puhelimet soivat, kun ihmiset ja toimittajat tavoittelevat. Lisäksi on Mehtälän yritys, 1300 sonnin ja kuuden navetan lihakarjatila. Jo ennen ehdokkaaksi lähtemistä piti miettiä, miten yrityksen asiat hoidetaan, jos tie vie Arkadianmäelle.
– Aikuiset poikamme hoitavat yritystä. On välttämätöntä huolehtia, ettei rutiinityö häiriinny.
Mehtälä toteaa omien vahvuuksiensa olevan maaseudun ihmsiten puolustamisessa ja lapsiperheiden asioiden ajamisessa.
– Olen kansanedustaja, jolla on paljon elämänkokemusta. Eduskuntakin on paikkana tuttu, sillä olen jo 18 vuotta sitten käynyt asiantuntijana maa- ja metsätalousvaliokunnissa.
Entä mitäpä tuumivat lapset isän uudesta työstä?
– Viidesluokkalainen uhkasi vaalien alla levittää disinformaatiota isää vastaan, jotta en pääse eduskuntaan, Mehtälä nauraa ja vakavoituu sitten.
– Onhan tämä iso muutos elämässä, mutta uskon, että siitä selvitään. Elän tiiviisti arjen keskellä, en pilvilinnoissa. Koen tärkeäksi, että saan olla viemässä eduskuntaan arjen tietoa ilman välikäsiä.
Uusina kasvoina keskustan riveistä eduskuntaan nousivat myös Olga Oinas-Panuma, 23, Oulun vaalipiiristä, Markku Siponen, 43, Savo-Karjalan vaalipiiristä ja Eerikki Viljanen, 47, Uudenmaan vaalipiiristä.