"Totta kai se kirvelee" – kuusi keskustan kansanedustajaa putosi eduskunnasta
Kuusi keskustan kansanedustajaa joutui pettymään, kun työ eduskunnassa ei saanut jatkua.
Eduskunnasta putosivat Pasi Kivisaari Vaasan vaalipiiristä, Ari Torniainen Kaakkois-Suomesta, Mikko Kinnunen Oulun vaalipiiristä, Joonas Könttä Keski-Suomesta, Arto Pirttilahti Pirkanmaalta ja Helsingistä eduskuntaan pyrkinyt Mikko Kärnä. Kärnä edusti menneellä kaudella Lapin vaalipiiriä.
Arto Pirttilahti keräsi maanantaina vaalimainoksiaan teiden varsilta ja pohdiskeli samalla tapahtunutta.
– 150 naaman kuvaa ja 30 pressua, joten tässä ehtii miettiä, hän naurahtaa.
Pirttilahti kertoo ajaneensa 10 000 kilometriä ympäri Pirkanmaata vaalikampanjansa aikana, rahaakin paloi noin 40 000 euroa. Eduskunnasta tippuminen on kova paikka, hän myöntää.
– Tietenkin harmittaa. Kolme kautta olen ollut eduskunnassa, joten osaan ne hommat hoitaa. Minulla oli siellä hyviä tehtäviä ja hyvät verkostot. Mutta elämä on, Pirttilahti sanoo.
Pirkanmaalla keskustalta lähti yksi paikka, läpi meni vain Jouni Ovaska.
– Keskustan koko joukkueella olisi pitänyt olla 3 000 ääntä enemmän, jotta olisimme saaneet pitää kaksi paikkaa, Pirttilahti kertoo.
Pirttilahti täyttää 60 vuotta tänään tiistaina, joten ohjelmassa on juhlakahvit perheen parissa. Viime viikonloppuna hän joi jo syntymäpäiväkahvit kolmessa eri vaalitilaisuudessa. Keskiviikkona Pirttilahti suuntaa eduskuntaan siivoamaan työhuonettaan.
– Sen jälkeen täytyy kai pohtia, mitä isona tekisi, hän sanoo.
Pasi Kivisaari oli myös tiukassa paikassa, sillä Vaasan vaalipiirissä oli peräti kolme keskustalaista, jotka toimivat kuluneella kaudella ministereinä – maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen, elinkeinoministeri Mika Lintilä ja puolustusministerin tehtävää alkuvuonna hoitanut Mikko Savola.
Kolmikko jatkaa eduskunnassa, mutta Pasi Kivisaaren 5 661 ääntä riitti varasijaan.
– Omalta osaltani olen tietysti pettynyt. Äänimääräni on tosi kova ja olen siitä kiitollinen, mutta putosin eduskunnasta ja totta kai se kirvelee.
Seinäjokelainen Kivisaari kertoo tehneensä tukiporukkansa kanssa kampanjoidessa kaiken, mitä tehtävissä oli.
– Nyt hengähdän hetken ja mietin jatkoa, hän toteaa.
Yhden kauden eduskunnassa ollut Kivisaari sanoo, että rehtorin työhön palaaminen on hänelle nyt todennäköinen vaihtoehto.
– Se on tärkeä tehtävä ja olen tehnyt sitä pitkään. Todennäköistä on, että sitä askellusta kohti mennään.
Kansa on puhunut ja pulinat pois, toteaa lappeenrantalainen Ari Torniainen.
Torniainen toimi kansanedustajana kolme kautta vuodesta 2011 lähtien. Hän aavisteli, että tällä kertaa putoaminen saattaa olla edessä. Ja niin kävi, että 3 679 ääntä ei riittänyt jatkokaudelle.
– Olen tehnyt kansanedustajan töitä täysillä 12 vuotta ja olisin tehnyt jatkossakin. Mutta ei tämä meikäläisen maailmaa kaada, Torniainen sanoo.
Vaikeusastetta lisäsi keskustan heikon kannatustilanteen lisäksi se, että Kaakkois-Suomen vaalipiiristä valittiin nyt 15 kansanedustajaa entisen 17 sijaan.
– Itselläni oli pitkin matkaa sellainen tunne, että olen aika vaa’ankieliasemassa siinä, pystynkö säilyttämään paikkani, Torniainen sanoo.
Pertunmaalainen Jari Leppä jätti eduskunnan, ja kansanedustajana jatkaa savonlinnalainen Hanna Kosonen. Uutena edustajana Arkadianmäelle nousee mikkeliläinen Vesa Kallio. Keskusta menetti Kaakkois-Suomesta siis yhden paikan.
12 vuotta rytmini on ollut se, että olen tiistaiaamuna lähtenyt Helsinkiin ja palannut kotiin perjantaina.
Ari Torniainen
Torniainen aikoo seuraavaksi katsoa, millaisen uuden rytmin elämä saa.
– 12 vuotta rytmini on ollut se, että olen tiistaiaamuna lähtenyt Helsinkiin ja palannut kotiin perjantaina. Nyt hengähdän hetken ja katson, jäänkö eläkkeelle kokonaan vai mitä ryhdyn tekemään, 67-vuotias Torniainen sanoo.
Hän vakuuttaa, että tekemistä joka tapauksessa riittää. Siitä pitävät huolen myös kaksi taaperoikäistä lastenlasta.
– Seuraan heidän kasvuaan, joten tämä on rikasta elämänvaihetta. Teen myös vapaaehtoistöitä urheiluseuroissa, raivaan omia metsiäni ja teen suunnistuskarttoja. Eli laakereille tässä ei jäädä lepäämään, Torniainen kertoo.
Reisjärvinen Mikko Kinnunen katsoo, että vaalitulokseen on tyytyminen, vaikka tekee kipeää.
– Nyt eduskuntaan haluttiin toisenlaisia kansanedustajia, hän kirjoittaa blogissaan.
Reisjärven kristillisen opiston entinen rehtori kertoo hengähtävänsä hetken ja ryhtyvänsä sitten etsimään uutta työtä. Eduskunnassa hän vaikutti yhden vaalikauden ajan.
– Luotan, että Luojalla on varattuna minulle jotakin uutta. Lämmin kiitos kaikille eduskunnan työkavereille. Toivotan onnea, menestystä ja Jumalan siunausta eduskuntaan valituille kansanedustajille, Kinnunen kirjoittaa.
Keskusta menetti Oulun vaalipiirissä yhden paikan. Eduskunnassa jatkavat Pekka Aittakumpu, Tuomas Kettunen ja Hanna-Leena Mattila, uusina kansanedustajina aloittavat Timo Mehtälä ja Olga Oinas-Panuma.
Yhden kauden Keski-Suomea eduskunnassa edustanut Joonas Könttä purkaa tuntojaan Facebookissa. 5 003 ääntä riitti varasijaan, ja eduskunnasta putoaminen on rankka paikka.
– Tuntuu hyvältä saada niin monelta teistä luottamus ja että luottamus kasvoi edelliskerrasta. Sanon myös suoraan olevani todella pettynyt, Könttä kirjoittaa.
Keski-Suomen keskustalaisista jatkokaudelle äänestettiin Petri Honkonen ja Anne Kalmari.
Helsingin Keskusta ei saanut kansanedustajaa. Kansanedustajaa ei tullut myöskään muille puolueille keskustan, kristillisdemokraattien ja korjausliikkeen vaaliliitosta Helsingissä.
Mikko Kärnä vihjaa tuoreessa twitter-päivityksessään tähtäävänsä jo ensi vuonna pidettäviin eurovaaleihin.
– 1698 ääntä ei riittänyt jatkoon Helsingistä. Pitkä jono se on kylläkin ihmisiä, joita jokaista haluan kiittää tuesta.
– Eurovaalit ensi vuonna sitten, Kärnä kirjoittaa.
Keskusta sai eduskuntaan 23 kansanedustajaa, mikä merkitsee kahdeksan paikan tappiota.
Eduskuntatyö loppui myös seitsemältä keskustalaiselta, jotka eivät hakeneet jatkokautta.
Luopujia olivat Oulun vaalipiirin Juha Sipilä ja Juha Pylväs, Savo-Karjalan Hannakaisa Heikkinen ja Anu Vehviläinen, Uudeltamaalta Matti Vanhanen, Varsinais-Suomesta Esko Kiviranta ja Kaakkois-Suomesta Jari Leppä.