Kaikkonen Ylellä: Suomen ja Ruotsin tehtävä yhdessä päätös Isis-sodasta

Ulkopolitiikka

Suomen ja Ruotsin on syytä linjata yhdessä, mitä ne vastaavat Yhdysvaltain pyyntöön saada apua terroristijärjestö Isisin vastaiseen taisteluun, ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk.) näkee.

Kaikkosen mukaan Suomi on viime aikoina tiivistänyt ulko- ja turvallisuuspolitiikassa yhteistyötään voimakkaasti Pohjoismaiden ja varsinkin Ruotsin kanssa.

– Pitäisin luontevana, että tehtäisiin pohjoismaista koordinointia ja varsinkin Ruotsin kanssa on syytä tehdä yhteinen linjaus, Kaikkonen sanoi Ylen Aamu-tv:n haastatelussa.

Kaikkosen mukaan Yhdysvaltain avunpyynnössä on kysymys usemmasta vaihtoehdosta, mihin maa toivoo Suomen ja muiden Pohjoismaitten osallistuvan.

Kaikkonen muistutti, että Suomi osallistuu jo muutoinkin Isisin vastaiseen taisteluun kouluttamalla Pohjois-Irakissa kurdien peshmerga-taistelijoita. Suomi on myös antanut sitoumuksen osallistua Ranskan vetämään koalitioon taistelussa terrorismia vastaan.

Suomi keskustelee Yhdysvaltain esittämästä avunpyynnöstä koordinoidusti Norjan ja Ruotsin kanssa, sanoo ulkoministeri Timo Soini (ps.) STT:n haastattelussa.

Soinin mukaan vielä ei ole tiedossa, mitä näiltä mailta on pyydetty. Vastauksella ei ole Soinin mukaan ”tulipalokiire”. Hänen mukaansa asia tulee eduskuntakäsittelyyn, jos eteen tulee merkittävä operaatio. Jos kyse on kriisinhallintamenettelystä, eduskuntaa informoidaan.

Mahdollinen apu voisi Soinin mukaan liittyä koulutukseen tai resursseihin tai olla humanitääristä tai rahallista apua.

Yle uutiset