Kaikkonen puolustaa ulkomailla runtua saanutta F-35 -hävittäjää – "Kyllä se paras näistä meille on"
Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) suhtautuu maltillisesti Suomen hankkiman F-35 -hävittäjän ulkomailla saamaan arvosteluun.
Koneita hankkineessa Australiassa arvosteltiin hiljattain kovin sanoin F-35:n suorituskykyä ja koneen aiheuttamia kustannuksia.
– Se on verrattain uusi konetyyppi edelleen, ja tiettyjä alkuvaiheen vaikeuksia siinä varmasti on, ja niitä kyllä on hyvää vauhtia korjattu ja korjataan. Kun me aletaan saada noita koneita vuodesta -25, -26 alkaen, uskoisin, että ylivoimainen valtaosa näistä ongelmista on kyllä siinä vaiheessa selätetty, Kaikkonen sanoi eduskunnan budjettikeskustelussa.
Kaikkonen muistutti, että valinta perustui erittäin huolelliseen arviointiin, jossa viittä sinänsä hyvää eri hävittäjää vertailtiin huolellisesti Suomen tarpeisiin. Kriteereinä oli muun muassa huoltovarmuuteen liittyviä asioita, käyttökustannuksia, ja sotilaallinen suorituskyky.
– Kyllä voin sanoa, että kuitenkin loppupelissä tämä F-35 tämän kilpailun voitti ja voitti vieläpä aika selvin luvuin. Kyllä se paras näistä meille on.
Kaikkonen muistutti, että sama kone on voittanut monta muutakin kilpailua maailmalla.
– Väittäisin, että se on kyllä paras, mikä tällä hetkellä saatavilla on. Siinä on iso kehityspotentiaali myös tuleville vuosille, ja uskon, että tämä päätös oli hyvä ja oikea-aikainenkin.
Kaikkosen mukaan F-35-hankkeen rahoitus on yksittäinen merkittävin puolustusbudjettia kasvattava tekijä, joka näkyy aina 2030-luvun alkuun asti.
Ensi vuodelle on Kaikkosen mukaan varattuna ennakkomaksuihin 1,4 miljardia euroa mukaan lukien 272 miljoonaa euroa varautumista hävittäjähankinnan mahdollisiin valuuttakurssitappioihin.
– Tämä kertoo myös osaltaan poikkeuksellisesta tilanteesta Euroopassa. Yhdysvaltain dollari vahvistuu, kun globaalisti menee heikosti.
Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Antti Häkkänen (kok.) huomautti, että Naton kahden prosentin tavoite alittuu Suomessa parin vuoden päästä, kun hävittäjähankkeen kustannukset menevät pois budjetista. Häkkänen halusi tietää, miten asiaan on varauduttu.
Kaikkonen vastasi, että Suomen on syytä pitää puolustusmenonsa vähintään kahden prosentin tasolla BKT:sta myös hävittäjähankkeen kustannusten laskiessa.
– Tämä nyt varmasti on seuraavien hallitusneuvottelujen asia. Toivottavasti seuraava hallitusneuvottelu voi linjata niin, että se on siellä yli kahdessa prosentissa tai vähintään kahdessa prosentissa myös vuosikymmenen loppua kohti.
Jos näin ei tehdä, asiaa voitaisiin Kaikkosen mukaan pohtia esimerkiksi parlamentaarisessa ryhmässä.
– Tarve ei ainakaan tule vähenemään, ja käyttöä tulee olemaan, se on aivan selvä asia.
Tammikuussa parin kuukauden isyysvapaalle jäävä Kaikkonen sai eduskunnalta jälleen kerran niin kiittävää palautetta puolustuspolitiikan hoidosta, että keskustelussa alkoi olla lievää henkilöpalvonnan makua.
– Ministeri Kaikkonen, Suomen kansan ja Tuusulan, Suomen puolustuksen pääkaupungin puolesta iso kiitos työstänne. Ja isyysloman alkaessa oikein hyvää isyyslomaa, perussuomalaisten Ari Koponen toivotti.
– Arvoisa puolustusministeri, puolustusvaliokunnan jäsenenä haluan kyllä osoittaa kiitokseni ja ihailuni teille siitä työstä, minkä olette tehnyt isänmaamme hyväksi puolustusministerinä, Veijo Niemi (ps.) hehkutti.
Vasemmistoliiton Katja Hänninen puristi sekaan hieman sitruunaa huomauttamalla puolustusmenojen erikoisasemasta muihin sektoreihin nähden.
– Taitaa olla ainoa pääluokka, jota esitellessä kiitellään tässä salissa jopa oppositiossa, jos miljardilla nousee menot. Yleensä se on niin, että jos miljardin joku asia nousee, niin siitä tulee kovasti porua, vaikka kohdekin olisi perusteltavissa, Hänninen totesi.