"Kädenlämpöisten puheiden aika on ohi" – keskustan valiokuntajäsenet vaativat kaupalta tekoja tuottajien kannattavuuskriisin helpottamiseksi
Keskustan maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsenet kansanedustajat Anne Kalmari, Mikko Savola ja Mikko Kärnä sekä varajäsenet Juha Pylväs, Tuomas Kettunen ja Hanna Huttunen vaativat elintarviketeollisuudelta ja kaupalta tekoja tuottajien kannattavuuskriisiin helpottamiseksi.
Heikko sato ja kustannusten nousu syövät maatalouden kannattavuutta, eikä yleinen talouden elpyminen näy maatalouden tulokehityksessä.
Keskustalaiset muistuttavatkin tiedotteessaan, että Pellervon taloustutkimuksen julkaiseman ennusteen mukaan maatalouden yrittäjätulo putoaa viidenneksen tänä vuonna.
– Huonon satovuoden ohella tilojen tuotantokustannukset, kuten rehujen, lannoitteiden tai esimerkiksi energian ja rakentamisen hinnat ovat nousseet voimakkaasti viime aikoina. PTT:n mukaan pelkästään lannoitevuoteen lähdettiin Suomessa heinäkuussa noin 40 prosenttia korkeammilla hinnoilla verrattuna vuodentakaisiin hintoihin.
– Samaan aikaan teollisuuden sekä kaupan maksamat tuottajahinnat eivät ole nousseet samassa suhteessa ja erityisen vaikea tilanne on sika- ja siipikarjatiloilla, tiedotteessa muistutetaan.
Viime torstaina puolestaan uutisoitiin, että Elintarvikeketjun kauppatapalautakunta on päättänyt selvittää elintarvikeketjun toimijoiden pitkien hinnoittelujaksojen hyvän kauppatavan mukaisuutta.
Taustalla on tiedotteen mukaan se, että kaupan sopimuskäytännöt ovat jäykkiä, sillä esimerkiksi satokausituotteiden hinnat pitäisi sopia jopa kesään 2023 asti. Samaan aikaan tulevista kustannuksista ja satonäkymistä ei kuitenkaan ole vielä tietoa.
– Ruuantuotannossa ja jalostuksessa tulee olla keinoja viedä tuotantopanosten hintojen nousu myyntihintoihin nykyistä nopeammalla aikataululla, valiokunnan jäsenet vaativat.
Suomalainen tuottaja haluaa heidän mukaansa parantaa eläinten hyvinvointia ja tämä näkyy tuotetun ruoan laadussa.
– Hyvänä esimerkkinä toimii nautatiloilta laidunnus, joka parantaa eläinten hyvinvointia ja tutkimusten mukaan myös lihan syöntilaatua. Silti tuottajan saama osuus kuluttajahinnasta ei tee eroa, onko nauta laiduntanut vai ei. Luonnonvarojemme vastuullinen käyttö näkyy siis tilastoissa, mutta ei kiitoksena eikä kasvuna tilipussissa. Näin ei pidä olla, valiokunnan jäsenet linjaavat.
Tiedotteessa korostetaan myös sitä, että suomalainen sianlihan tuotanto on eettisempää ja ekologisempaa verrattuna eurooppalaisiin tiloihin.
– Nyt tapahtuva kannattavuuden heikentyminen heikentää tilojen maksuvalmiutta ja asemaa markkinoiden sopijaosapuolena. Pahimmillaan tilanne johtaa siihen, että jatkossa tuomme ulkomailta tarvitsemamme sianlihan. Vaadimme kaupalta tekoja kannattavuuskriisin helpottamiseksi kädenlämpöisten puheiden sijaan, toteavat valiokunnan jäsenet.